Αρχική/Συμβουλευτική Παρέμβαση: Τεχνικές & Ανάπτυξη συμβουλευτικών Δεξιοτήτων _ Κύκλος Μαθημάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης/Συμβουλευτική Παρέμβαση: Τεχνικές & Ανάπτυξη συμβουλευτικών Δεξιοτήτων _ Κύκλος Μαθημάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης
Φόρτωση Εκδηλώσεις

 

Κύκλος Μαθημάτων​​ 

Επαγγελματικής Κατάρτισης

με θέμα:

 

 

Συμβουλευτική Παρέμβαση:​​ 

Τεχνικές & Ανάπτυξη συμβουλευτικών Δεξιοτήτων​​ 

 

 

Εισηγήτρια :​​ Μαίρη Χαραλάμπους​​ (Τέως καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας​​ 

με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική, την Κοινωνική Εργασία, την Παιγνιοθεραπεία και θεραπεία τραύματος με τη μέθοδο E.M.D.R.)

 

 

 

ΕΝΑΡΞΗ ​​ ΜΑΪΟΣ '21: 

Δευτέρα  31 /5 /21

 

 

Διάρκεια​​ Κύκλου:​​ 

24​​ ώρες παρακολούθησης​​ / 30​​ διδακτικές​​ ώρες

κατανεμημένες σε​​ 6-8​​ Συναντήσεις 3-4 ωρών

 

Πατήστε ΕΔΩ για να συμπληρώσετε τη ΦΟΡΜΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Πληροφορίες – Εγγραφές​​  ​​​​ Τηλ: 6936 776333 -210​​ 9916096  Viber call : 0030 6936 776333 ​​ mail​​ :​​ apolonos23@gmail.com

 

 

Εισαγωγή

 

 

Ο Κύκλος Μαθημάτων «Συμβουλευτική Παρέμβαση: Τεχνικές & Ανάπτυξη Δεξιοτήτων» είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μυηθείτε στην τέχνη της Συμβουλευτικής και στα πρακτικά μυστικά της. Εστιάζεται στη βιωματική διδασκαλία τεχνικών Συμβουλευτικής, όπως αυτές εφαρμόζονται σε πληθώρα πλαισίων και περιστατικών. Οι εκπαιδευόμενοι με βιωματικό τρόπο μέσα από την συμμετοχή τους σε πρακτικές ασκήσεις, θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις βασικές τεχνικές της Συμβουλευτικής, να αναπτύξουν σημαντικές θεραπευτικές δεξιότητες, χρήσιμα εργαλεία και να μάθουν πως να τις χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά στην επαγγελματική τους πρακτική.

Το πρόγραμμα μαθημάτων καλύπτει τις ανάγκες σπουδαστών στα​​ πρώτα​​ στάδια​​ της βασικής εκπαίδευσης στη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία.

 

Επιπλέον, απευθύνεται σε κάθε επαγγελματία που ασχολείται με την ανθρώπινη επικοινωνία και το ανθρώπινο δυναμικό, όπως εργαζόμενοι σε κοινωνικές υπηρεσίες, στο σύστημα υγείας, στην εκπαίδευση, σε τμήματα ανθρώπινων πόρων, σε προγράμματα στο πλαίσιο της κοινότητας, στην ποινική δικαιοσύνη, σε συμβουλευτικά κέντρα κ.α., όπου απαραίτητες δεξιότητες για την εργασία του είναι η ενεργητική ακρόαση, η αντίληψη της μη λεκτικής επικοινωνίας (γλώσσα του σώματος), η συναισθηματική επικοινωνία και η παροχή συναισθηματικής στήριξης.

 

Συνοπτικά στο Κύκλο Μαθημάτων:

  • Εξετάζονται οι​​ βασικές αρχές της τέχνης της διαπροσωπικής επικοινωνίας​​ πάνω στις οποίες στηρίζεται η πλειονότητα των θεραπευτικών τεχνικών που έπονται.​​ 

  • Διερευνούνται με βιωματικό τρόπο οι έννοιες της “Ανθρώπινης Παρουσίας”, της “Άνευ Όρων Αποδοχής”, της "Ενσυναίσθησης" και της “Κατανόησης” οι οποίες αποτελούν τον​​ καταλυτικό εκείνο παράγοντα που διασφαλίζει τη βέλτιστη λειτουργία​​ αφενός όλων των τεχνικών που διδάσκονται σε αυτό το μάθημα και αφετέρου της συμβουλευτικής διαδικασίας στο σύνολό της.  ​​​​ 

  • Διδάσκονται συστηματικά, βήμα-βήμα όλες οι βασικές τεχνικές Συμβουλευτικής με στόχο την ανάπτυξη ευρέως φάσματος δεξιοτήτων Συμβουλευτικής Παρέμβασης.

 

 

 

 

Σκοπός & Εκπαιδευτικοί Στόχοι

 

ΣΚΟΠΟΣ​​ του παρόντος προγράμματος​​ είναι οι συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν σε Τεχνικές, να αποκτήσουν​​ Δεξιότητες Συμβουλευτικής Παρέμβασης​​ και να κατανοήσουν τις θεωρητικές αρχές που τις διέπουν. Είναι ένα​​ πρόγραμμα πρακτικής κατάρτισης σε επαγγελματικές δεξιότητες και​​ τεχνικές, όπου οι συμμετέχοντες μετά την ολοκλήρωση του, θα είναι σε θέση να τις χρησιμοποιήσουν σε οποιαδήποτε σχετική επαγγελματική εργασία.

 

Ενδεικτικά, οι εκπαιδευτικοί στόχοι για τους συμμετέχοντες είναι:

1. ​​ Να ευαισθητοποιηθούν για τον τρόπο που οι ίδιοι​​ επικοινωνούν λεκτικά και μη-λεκτικά, να αναγνωρίσουν στοιχεία τους που ενδεχομένως δυσχεραίνουν τη διαδικασία αυτή και να εκπαιδευτούν στην «αποκωδικοποίηση» των μηνυμάτων (λεκτικών και μη) των άλλων. Το πρόγραμμα αυτό παρέχει διευρυμένη γνώση της χρησιμότητας των τεχνικών επικοινωνίας και καλλιεργεί την ικανότητα των εκπαιδευόμενων να διεξάγουν συναντήσεις συμβουλευτικής με ένα ευέλικτο τρόπο εντός ενός δομημένου πλαισίου.

2. ​​ Να διδαχθούν και​​ να εμβαθύνουν σε δεξιότητες της συμβουλευτικής​​ απαραίτητες για την καλύτερη ακρόαση, κατανόηση και ανταπόκριση στον άνθρωπο που ζητά την επαγγελματική τους βοήθεια, ώστε να μπορέσουν να προσεγγίσουν με τον καλύτερο τρόπο τον γνωστικό και συναισθηματικό κόσμο του και να τον επεξεργαστούν από κοινού προς όφελός του.

3. ​​ Να ευαισθητοποιηθούν γύρω από θέματα σημαντικά στη συμβουλευτική όπως​​ η ενσυναίσθηση, η αντι-μεταβίβαση, η αυτό-αποκάλυψη, η σιωπή στο συμβουλευτικό διάλογο, κ.ά.​​ 

4. ​​ Να κατακτήσουν βιωματικά τη γνώση​​ μέσα από «παιχνίδια ρόλων»,​​ μέσα από τα όποια επιπρόσθετα θα έχουν την ευκαιρία να «βιώσουν» τον εαυτό τους ως σύμβουλοι και να ωφεληθούν από την ανατροφοδότηση των υπολοίπων μελών της ομάδας.

 

Διδακτική Μεθοδολογία​​ 

Το  Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα​​ Συμβουλευτική Παρέμβαση: Τεχνικές & Ανάπτυξη Δεξιοτήτων​​ βασίζεται στην αναλυτική παρουσίαση της μεθοδολογίας.​​ 

Διαρθρώθηκε βάσει των παρακάτω​​ 4 αξόνων δόμησης​​ που διασφαλίζουν την απόκτηση όλης της απαραίτητης πρακτικής γνώσης:

Δομή μαθήματος

1  ​​ Φάση Προετοιμασίας​​ με ατομική μελέτη εκπαιδευτικού υλικού πριν την παρακολούθηση & ομαδικές εργασίες.​​ 

2  ​​ Εισηγήσεις & Επιδείξεις​​ των τεχνικών Συμβουλευτικής Παρέμβασης​​ μέσω​​ διαδραστικής πλατφόρμας​​ σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

3  ​​ Πρακτική Εξάσκηση​​ σε μικρές ομάδες για την εμπέδωση της μεθοδολογίας που διδάχθηκε.

4  ​​ Συζήτηση-ανάλυση

 

 


Βιογραφικό Εκπαιδευτή

 

Η​​ Μαρία Ελένη (Μαίρη) Χαραλάμπους​​ είναι πτυχιούχος Κοινωνική Λειτουργός (1986) με εξειδίκευση στην Συμβουλευτική, την Κοινωνική Εργασία και την Παιγνιοθεραπεία από το Πανεπιστήμιο​​ του Εδιμβούργου (μεταπτυχιακό δίπλωμα) και Ψυχοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία, στη θεραπεία τραύματος με τη μέθοδο E.M.D.R. (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) και στη Συστημική Αναπαράσταση από τον Bert Hellinger.

 

Εργάζεται έως ψυχοθεραπεύτρια και έχει 30ετή διδακτική εμπειρία. Υπήρξε​​ Καθηγήτρια, Επόπτρια Πρακτικής Άσκησης των Φοιτητών​​ και Υπεύθυνη του γραφείου Πρακτικής άσκησης στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (Α.Τ.Ε.Ι.) από το 1979-2004 καθώς και Καθηγήτρια στο Μεταπτυχιακό Εικαστικής Ψυχοθεραπείας στο Κέντρο Τέχνης & Ψυχοθεραπείας (1999-2011).

Το συγγραφικό της έργο​​ είναι σημαντικό και περιλαμβάνει άρθρα δημοσιευμένα σε περιοδικά Κοινωνικής Εργασίας, εισηγήσεις σε Εθνικά και Διεθνή συνέδρια και τα Εγχειρίδια προς χρήση των σπουδαστών Κοινωνικής Εργασίας του Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας. Ενδεικτικό έργο της, η Βιωματική Μάθηση στην Κοινωνική Εργασία-ένα τριετές πειραματικό πρόγραμμα οργανωμένο για σπουδαστές Κοινωνικής Εργασίας πριν την εισαγωγή τους στην πρακτική άσκηση , Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας(1990).

 

Το Ψυχοθεραπευτικό της έργο περιλαμβάνει ατομικές θεραπείες, θεραπεία ομάδων και οικογένειας και διοργανώνει και υλοποιεί πληθώρα βιωματικών εργαστηρίων προσωπικής ανάπτυξης και θεραπείας.

 

Συμμετέχει στους Επαγγελματικούς Φορείς Σ.Ε.θ.Ε (Σύλλογος Εικαστικών θεραπευτών Ελλάδας), Ε.Α.Ρ. (European Assotiation for Psychotherapy) και E.E.Ψ.Ε. (Εθνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Ελλάδας).

 

 

Αναλυτική Περιγραφή Διδακτέας Ύλης

του Κύκλου Μαθημάτων

 

 

Πιο συγκεκριμένα οι σπουδαστές εκπαιδεύονται και εξοικειώνονται με τις εξής τεχνικές και όρους της Συμβουλευτικής:

 

Εκμάθηση Τεχνικών & Ανάπτυξη Συμβουλευτικών Δεξιοτήτων

     ​​ Χρήσιμες ικανότητες του Συμβούλου

     ​​ Ενσυναίσθηση, Κατανόηση & Άνευ Όρων Αποδοχή

     ​​ Δεξιότητες Συμβουλευτικής

o ​​ Ενεργητική Ακρόαση

o ​​ Επανάληψη λέξης

o ​​ Αντανάκλαση​​ διαφόρων τύπων

o ​​ Ερωτήσεις διαφόρων τύπων

o ​​ Παράφραση​​ διάφορων τύπων

o ​​ Περίληψη​​ διαφόρων τύπων

o ​​ Ενθάρρυνση  προς το συμβουλευόμενο να συνεχίσει / εμβαθύνει

o ​​ Αναζήτηση διευκρίνισης

     ​​ Δεξιότητες μη-λεκτικής επικοινωνίας

     ​​ Δεξιότητες Αντιμετώπισης (Confrontation)

     ​​ Επισήμανση ασυμφωνιών μεταξύ των στάσεων, σκέψεων και συμπεριφορών του συμβουλευόμενου

     ​​ Ανατροφοδότηση του συμβούλου στο συμβουλευόμενο

     ​​ Αναπλαισίωση (επαναπροσδιορισμό από μια νέα οπτική) συναισθημάτων, σκέψεων κ.λπ.

     ​​ Αυτό-αποκάλυψη του συμβούλου

     ​​ Αποτελεσματική επικοινωνία με τη χρήση απλής, άμεσης, ξεκάθαρης γλώσσας.​​ 

     ​​ Σιωπή στο συμβουλευτικό διάλογο     

     ​​ Πεδία εφαρμογής των παραπάνω Δεξιοτήτων στην Συμβουλευτική Πράξη

o ​​ Καθορισμός στόχων (Στοχοθεσία)

o ​​ Προσδιορισμός ενός προβλήματος του συμβουλευόμενου & υποστήριξης για την επίλυση του

o ​​ Οριοθέτηση του Συμβούλου

o ​​ Δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και σεβασμού.  

     ​​ Επιζήμιες συμπεριφορές του συμβούλου για την Συμβουλευτική διαδικασία

 

Διαπροσωπική Επικοινωνία

     ​​ Η φύση και η διαδικασία της επικοινωνίας

     ​​ Παράγοντες που επηρεάζουν την επικοινωνία

     ​​ Διαστάσεις επικοινωνιακής διαδικασίας

     ​​ Μετά-επικοινωνία

     ​​ Τύποι επικοινωνίας  (π.χ. κατευναστικός, επικριτικός)

     ​​ Μορφές επικοινωνίας  (π.χ. Μονής ή Διπλής κατεύθυνσης, Λεκτική - Μη λεκτική)

     ​​ Φραγμοί επικοινωνίας

     ​​ Παράθυρο Johari

 

 

Τι είναι η Συμβουλευτική

 

Υπάρχουν πολλοί ορισμοί για τη Συμβουλευτική, καθένας από τους οποίους δίνει έμφαση σε διαφορετικές πτυχές του ρόλου και της διαδικασίας της. Συνοπτικά, η Συμβουλευτική είναι μια μορφή​​ παροχής βοήθειας που εστιάζεται στις ανάγκες και στους στόχους του ατόμου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον κάτωθι ορισμό.

 

«Ο όρος Συμβουλευτική συμπεριλαμβάνει την εργασία με άτομα και με σχέσεις, η οποία μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη, την υποστήριξη κρίσεων, να είναι ψυχοθεραπευτική, καθοδηγητική ή να έχει στόχο την επίλυση προβλημάτων. Η Συμβουλευτική έχει σκοπό να δίνει στον συμβουλευόμενο μια ευκαιρία να εξερευνήσει, να ανακαλύψει και να αποσαφηνίσει τους τρόπους που θα του παράσχουν μια ζωή πιο ικανοποιητική και δημιουργική.»

(BAC, 1984)

 

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

 

  • Δευτέρα,​​ 31 Μαΐου​​ 2021, απόγευμα

 

  • Δευτέρα,​​ 14 Ιουνίου​​ 2021, απόγευμα

  • Δευτέρα,​​ 28 Ιουνίου​​ 2021, απόγευμα

 

  • Δευτέρα,​​ 12 Ιουλίου​​ 2021, απόγευμα

  • Δευτέρα,​​ 26 Ιουλίου​​ 2021 (εφόσον συμφωνήσουν οι συμμετέχοντες)

 

  • 1 Σαββατοκύριακο (κατόπιν συνεννόησης με την εκπαιδευτική ομάδα)

Δίδακτρα

(Οι τιμές είναι προ ΦΠΑ)

Συνολικό κόστος των Μαθημάτων : 190 €

Συμμετοχές με έγκαιρη εγγραφή: 165 €

 

 Εγγραφή: Καταβολή​​ προκαταβολής - 65 ευρώ έως Τετάρτη 26/5

                 Καταβολή 1ης δόσης - 50 € έως 10​​ Ιουνίου 2021

Καταβολή 2ης δόσης - 50 € έως 10​​ Ιουλίου 2021

 

 

Πληροφορίες – Εγγραφές 

Τηλ  :  6936 776333  Viber call : 0030 6936 776333

 

7

Share This Event!

Go to Top