Μια Βαθύτερη Ματιά​​ 

στην Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας ​​ (Σ.Ε.​​ Τ.Α.Κ.)

 

Επενεργεί ταυτόχρονα σε Πολλαπλά Ψυχικά Επίπεδα

 

Η Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας αντλεί την ιδιαίτερα μεγάλη δυναμική της από την​​ “πλαστικότητα” και ευελιξία που την διακρίνει και την ικανότητα που προσδίδει στον ψυχοθεραπευτή να επενεργεί ταυτόχρονα σε πολλαπλά ψυχικά επίπεδα. Από​​ τα​​ αρχέγονα πεδία της Ύπαρξης έως το Εδώ και Τώρα​​ του εαυτού και της προσωπικότητας. Μπορεί να επενεργεί στον Ψυχοδυναμικό άξονα για να εργαστεί με το Ατομικό τραύμα και στον Διαγενεαλογικό άξονα για να θεραπεύσει το Προγονικό τραύμα.

Όλα αυτά τα καταφέρνει ο ψυχοθεραπευτής​​ με ένα και μόνο εργαλείο. Για αυτό αιτιολογημένα η Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας θεωρείται ένα πολυεργαλείο πολλαπλών χρήσεων και απεριορίστων εφαρμογών.

Δομημένη Χαρτογράφηση του Ψυχισμού

 

Κατά την εφαρμογή της​​ «Σωματικά Επικεντρωμένης Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας»​​ δίνεται η δυνατότητα διαμόρφωσης ενός «Χάρτη» του Ψυχισμού του θεραπευόμενου. Αυτή η διαστρωματική αντίληψη, αυτός ο πολύτιμος "Χάρτης δόμησης του Ψυχισμού"​​ επιτρέπει στον​​ ψυχοθεραπευτή​​ να μετακινείται στοχευμένα και με γνώση ανάμεσα στις διαστρωματώσεις​​ του ψυχισμού, να ελίσσεται κατά βούληση και να επενεργεί θεραπευτικά ταυτόχρονα​​ στα πολλαπλά ψυχικά επίπεδα που προαναφέρθηκαν.

Η​​ θεραπευτική δεξιότητα ενός ψυχοθεραπευτή, δηλ. να μανουβράρει ελισσόμενος με επίγνωση ανάμεσα στις ψυχικές διαστρωματώσεις και τις αντιστάσεις που εμπεριέχουν, είναι απαραίτητη για την ριζική επανόρθωση των πολλαπλών επιπτώσεων ενός ψυχικού τραύματος.​​ 

 

Θεραπευτική εργασία σε αυξημένα επίπεδα Βιοενεργειακής Φόρτισης​​ 

 

“Μπολιασμένη” με τη θεραπευτική φιλοσοφία της Σωματικά Επικεντρωμένης Ψυχοθεραπείας Gestalt, στην Σ.Ε.Τ.Α.Κ. επιχειρούμε την αύξηση της Βιοενεργειακής φόρτισης σε μεγαλύτερο επίπεδο από το χαμηλό / ήπιο που συνήθως βρίσκεται κατά την ψυχοθεραπεία και την​​ στοχευμένη διατήρησή​​ της σε ένα πιο αυξημένο επίπεδο στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίας. ​​ Θεωρούμε την αύξηση της Βιοενεργειακής φόρτισης ως αναγκαία συνθήκη για την αποτελεσματική: ​​ (Α) ενδυνάμωση του θεραπευόμενου, ​​ (Β) λειτουργία της αναδρομικής διαδικασίας, ​​ (Γ) θεραπευτική εργασία με το ψυχικό τραύμα και τις συγκινήσεις υψηλής φόρτισης (όπως η βία), ​​ (Δ) επανόρθωση των τραυματικών εμπειριών και ​​ (Ε) αναδιάρθρωση της ζωής του θεραπευόμενου.

Η λεκτική επεξεργασία των προβλημάτων θεωρείται χρήσιμη και αναγκαία αλλά από μόνη της δεν είναι ικανή για να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα τραυματικά, βαθύτερα αίτια των προβλημάτων.

 

Αναδιάρθρωση & Ενδυνάμωση του Τραυματισμένου Ψυχικού Πυρήνα

 

Η μεθοδολογία της Σωματικά Επικεντρωμένης Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας στοχεύει στη​​ θεραπευτική αναδιάταξη του ψυχισμού και συγκεκριμένα για την εκ βαθέων​​ αναδιάρθρωση του Τραυματισμένου Ψυχικού Πυρήνα.

Οι ψυχοσωματικές τεχνικές (όπως Εσωτερικοί Σωματικοί Διάλογοι), οι παρεμβάσεις στην αναπνοή, οι αναπνευστικές ασκήσεις, οι δομημένες θεραπευτικές διαδικασίες, η θεραπευτική εργασία επί συγκινήσεων υψηλής φόρτισης και οι ειδικές θέσεις του σώματος είναι μόνο κάποια από τα εξαιρετικά θεραπευτικά εργαλεία,​​ που αξιοποιεί​​ η Σ.Ε.Τ.Α.Κ. για την ανάσυρση και επανόρθωση των τραυματικών εμπειριών και την ενδυνάμωση του ψυχικού πυρήνα του θεραπευόμενου για να μπορεί να ανταπεξέρχεται ψυχικά (παραμένοντας παρών) κατά την επεξεργασία του τραύματος.

 

Μεθοδολογικό “Μετα-εργαλείο”

 

Ακόμα περισσότερο, η Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας δεν είναι απλά ένα παντοδύναμο ψυχοθεραπευτικό εργαλείο. Πρωτίστως είναι ένα μεθοδολογικό “Μετα-εργαλείο” το οποίο προσφέρει στον ψυχοθεραπευτή πάρα πολλά​​ στο υπόβαθρο της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, παράλληλα με την προσφορά της σε αυτή καθεαυτή την ψυχοθεραπευτική πράξη.

Με την συστηματική χρήση της ο ψυχοθεραπευτής σταδιακά  (Α)​​ οξύνει​​ την αντιληπτικότητα του συνολικότερα  (Βκαλλιεργεί ένα διεισδυτικό τρόπο σκέψης για την κατανόηση των βαθύτερων αιτιών των ψυχικών προβλημάτων και των ψυχικών διεργασιών που συντελούνται στον πυρήνα του ψυχισμού και συνάμα (Γδιαμορφώνει & συστηματοποιεί μία δομημένη, ξεκάθαρη μεθοδολογική προσέγγιση για την εις βάθος ψυχοθεραπευτική παρέμβαση συνολικότερα.

 

Μετάβαση​​ από την​​ Τεχνική της Άδειας Καρέκλας​​ στην​​ Τεχνική του​​ Άδειου​​ Αντικειμένου

 

Παρουσιάζεται μια καινοτόμα πρόταση για την μετάβαση​​ από την​​ Τεχνική της Άδειας Καρέκλας​​ στην​​ «Τεχνική του Άδειου Αντικειμένου». Αυτή η διεύρυνση χρήσης της εν λόγω τεχνικής την εμπλουτίζει αφάνταστα και καθιστά τα προβολικά στοιχεία ούτως ή άλλως εμπεριέχει η κλασική Τεχνική της Άδειας Καρέκλας πολύ πιο αποκαλυπτικά.

Η Σ.Ε.Τ.Α.Κ. με την​​ χρήση αντικειμένων​​ αντί καρεκλών η μαξιλαριών (που χρησιμοποιούν στην κλασική Θεραπεία Gestalt) για την εκπροσώπηση των αναδυόμενων μορφών​​ εισάγει 3 καίριας σημασίας Μορφο-Διαταξικές προβολικές παραμέτρους: του «Άδειου Αντικειμένου»,​​ της «Χωροταξικής τοποθέτησης» και των «Σχεσιακών Χωροταξικών Δυναμικών».​​ Η χρήση αντικειμένων​​ είναι τόσο καθοριστικής σημασίας στην αποκαλυπτικότητα, την αποτελεσματικότητα και τη δυναμική την οποία προσδίδει στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία που πλέον​​ αν θέλουμε να είμαστε κυριολεκτικοί στην ορολογία​​ μιλάμε για τον μετασχηματισμό της​​ «Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας»​​ στην​​ «Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική του​​ Άδειου​​ Αντικειμένου»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Unity​​ Energetics​​ Institute

 

 

ΣΠΟΥΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ​​ &​​ ΑΜΕΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Στοιχεία επικοινωνίας​​ :

Τηλέφωνα  : ​​ 6936 776333, 6908 511807, 210 9916096

Viber​​ call : 0030 6936 776333

info@unityenergetics.org,​​ apolonos23@gmail.com

www.unityenergetics.org

 

​​