ΝΕΣΤΟΡΙΔΕΙΟ ΜΕΛΑΘΡΟ
Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης
ΔΩΡΕΑΝ
ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Το Προγονικό Τραύμα
& η ΙΑΣΗ του
με την προσέγγιση
Σωματικά Επικεντρωμένη Ψυχοθεραπεία Gestalt
Παρασκευή 24 Μάιου ΄24
17:00 – 20:30
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Νέα Πτέρυγα Νεστοριδειου Μελαθρου
Ι.Π Νεστορίδη (Τμήμα οδού Κω)
με τον Στάθη Λάζαρη, B.Sc.
(Σωματικός Ψυχοθεραπευτής, BodyWorker, Συγγραφέας και Πτυχιούχος Ψυχολογίας)
Για Σειρά Προτεραιότητας ή για την Διαδικτυακή Παρακολούθηση
Πατήστε ΕΔΩ για να συμπληρώσετε τη Φόρμα Ενδιαφέροντος
Στην παρούσα ομιλία - βιωματικό εργαστήριο,
θα διερευνηθούν και θα απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα.
Ως βασικό σημείο αναφοράς μας έχουμε τη Σωματικά Επικεντρωμένη Ψυχοθεραπεία Gestalt, η οποία επικεντρώνεται στην πολυεπίπεδη επανόρθωση του ψυχικού τραύματος
και εξειδικεύεται στη θεραπεία του Προγονικού Τραύματος.
Ποιά η διαφορά μεταξύ ατομικού και προγονικού τραύματος και πώς το ένα διασυνδέεται με το άλλο;
Πως μπορώ να αναγνωρίσω αν οι δυσκολίες που βιώνω προέρχονται από το Προγονικό Τραύμα;
Ποια είναι η Προγονική Ουσία ή Φορτίο που (από) δίδουν οι Γονείς στους Απογόνους τους;
Είναι το Προγονικό Τραύμα ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ;
Ποιος είναι ο ψυχικός Μηχανισμός μεταφοράς του Προγονικού Τραύματος;
Άραγε είναι εφικτή η Θεραπεία του Προγονικού Τραύματος ; Μπορεί η Ψυχοθεραπεία να μας δώσει το κατάλληλο πλαίσιο το οποίο να διευκολύνει την ανάκληση των τραυματικών αναμνήσεων ενδυναμώνοντας μας, χωρίς όμως να βυθιστούμε στην απελπισία, στην αίσθηση της αδυναμίας και της ανεπάρκειας;
Πως μπορεί να ενεργοποιηθεί η προδιάθεση καθώς και ικανότητα του ψυχισμού για ψυχική αυτορρύθμιση και ίαση, ώστε να την έχουμε ως σύμμαχο στη ψυχοθεραπευτική διαδικασία;
Πως μπορεί να επιτευχθεί η θεραπεία και η μεταμόρφωση ενός διαγενεαλογικού τραύματος ώστε να αποτελέσει την αρχή μιας δημιουργικής πορείας στη ζωή ενός ατόμου;
Που βρίσκονται οι πηγές της ψυχικής μας ενέργειας και δύναμης οι οποίες θα μας δώσουν την απαραίτητη ζωτικότητα και σθένος για να διαχειριστούμε το ατομικό και προγονικό τραύμα;
Τι είναι το Προγονικό Τραύμα ;
Με τον όρο Προγονικό Τραύμα αναφερόμαστε στο ψυχικό τραύμα κάποιου προγόνου μας, το οποίο "εγκαθιδρύθηκε" στον ψυχισμό του και το οποίο με ασυνείδητο τρόπο μεταφέρεται από ένα πρόγονο στους απογόνους του, από γενιά σε γενιά. Ο κύριος λόγος μεταφοράς του στους απογόνους είναι γιατί οι προηγηθέντες πρόγονοι αδυνατούσαν οι ίδιοι να το διαχειριστούν και έτσι μετέθεταν την επίλυσή του στην επόμενη γενιά, στον επόμενο απόγονο.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Προγονικού Τραύματος είναι ότι μεταφέρεται πέρα από τον έλεγχο των εμπλεκόμενων ατόμων και κυρίως χωρίς να γίνεται αντιληπτή η προέλευση του. Επίσης το άτομο αδυνατεί να διαχωρίσει αυτό το είδος του τραύματος από τα δικά του προσωπικά τραύματα και συνήθως θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για τις επιπτώσεις τους.
Το Προγονικό Τραύμα αφορά εμπειρίες, τραυματικές μνήμες, συναισθήματα, βάρη, ευθύνες που έχουν αντίκτυπο στο ψυχισμό μας, στο σώμα μας και επιδρούν δυσμενώς στην καθημερινότητα μας. Οι βάσεις του Προγονικού Τραύματος τίθενται κυρίως κατά την παιδική ηλικία και ενίοτε κατά την εφηβική. Ποτέ δεν εγκαθιστάνται στην ενήλικη ζωή.
Αιτίες του Προγονικού Τραύματος
Μπορεί να προέλθει είτε από μια απροσδόκητη εξωτερική συνθήκη (πχ πόλεμος, μετανάστευση, ατύχημα), είτε από μία ανεύθυνη και ανεπίτρεπτη συμπεριφορά των γονιών μας, των φροντιστών μας έν γένει κατά την ευαίσθητη & ευάλωτη περίοδο της ανάπτυξης μας (πχ εγκατάλειψη, καταπίεση, κακοποίηση, απόδοση μη-κατάλληλων ευθυνών / καθηκόντων για την υλοποίηση των οποίων ο οργανισμός του παιδιού δεν είναι ακόμη ώριμος να ανταποκριθεί).
Και στις 2 περιπτώσεις παρατηρούμε ως κοινό τα εξής:
Το άτομο το οποίο υπόκειται την οποία από τις παραπάνω επιδράσεις, δεν μπορεί να τις αποφύγει, δηλαδή οι επιδράσεις δρουν εξαναγκαστικά επάνω του και πέρα από τη δικιά του βούληση.
Το άτομο δεν διαθέτει επαρκείς δυνάμεις, ψυχοσωματικούς ή και υλικούς πόρους ή/και τρόπους με τους οποίους να μπορεί να δράσει - αλληλεπιδράσει αποτελεσματικά απέναντι σε αυτήν την εξαναγκαστική επίδραση. Αδυνατώντας λοιπόν να το αντιμετωπίσει, μεταθέτει την επίλυσή - διαχείριση του στην επόμενη γενιά.
Άραγε, είναι εφικτή η Θεραπεία του Προγονικού Τραύματος ;
Με την επενέργεια του Προγονικού Τραύματος δυστυχώς διαιωνίζονται επώδυνες καταστάσεις και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, μεταφερόμενες μέσα από συγκεκριμένους ψυχικούς μηχανισμούς από γενιά σε γενιά. Για την διακοπή / αναίρεση / μετάλλαξη του Προγονικού Τραύματος είναι κομβικής σημασίας η στιγμή που ένα μέλος του Προγονικού Δέντρου καταφέρει να συνειδητοποιήσει την σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στο παρόν του και στο διαγενεακό του παρελθόν και με βάση αυτήν την επίγνωση να ξεκινήσει μία εξειδικευμένη ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Οι ψυχοθεραπευτικές τεχνικές και μεθοδολογία που κλασικά χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση του προσωπικού τραύματος δεν μπορούν να αγγίξουν τις ρίζες του Προγονικού Τραύματος και επομένως δεν μπορούν να το θεραπεύσουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά.
Το Προγονικό Τραύμα ναι μεν δημιουργείται και μεταφέρεται από την στρεβλή συμπεριφορά των προγόνων, αλλά κοιτώντας βαθύτερα, θα κατανοήσουμε ότι επί της ουσίας η μεταφορά - μετατόπιση του Προγονικού Τραυματικού Υλικού στο μέλλον εξυπηρετεί μία ουσιαστική θεραπευτική σκοπιμότητα απολύτως αναγκαία από εξελικτικής και οντολογικής άποψης. Μέσω της μετατόπισης του στο μέλλον, καθίσταται έτσι εφικτό αυτό το υλικό κάποια στιγμή επιτέλους να ιαθεί από τους απογόνους όταν θα επικρατούν πιο ευοίωνες συνθήκες.
Η παραπάνω διαπίστωση ρίχνει άπλετο φως στη φύση του Προγονικού Τραύματος και δίνει μία θετική προοπτική στις δυνατότητες θεραπείας του καθώς και στην αναγκαιότητα να ασχοληθούμε με αυτό τώρα και όχι αύριο ώστε να το επιλύσουμε τώρα και να μην το μεταφέρουμε στα δικά μας παιδιά.
Βιογραφικό Ομιλητή
Ο Στάθης Λάζαρης είναι πτυχιούχος ψυχολογίας του πανεπιστημίου Brunel του Λονδίνου (1983), και Σωματικός Ψυχοθεραπευτής με εμπειρία 32 ετών. Έχει εξειδικευτεί στη Νεο-Ραϊχική μέθοδο Σωματικής Ψυχοθεραπείας Radix. Παράλληλα έχει εκπαιδευτεί σε Ινστιτούτα του Λονδίνου και της Γερμανίας σε πολλές προσεγγίσεις και μεθόδους Ανθρωπιστικής και Νεο-Ραϊχικής Ψυχοθεραπείας: Radix, Bodymind Therapy, Bodynamic Therapy, Gestalt Therapy, Primal Intergration, Αλληλο-Συμβουλευτικήκ.α. (1981-1988) καθώς και στο Bodywork: Postural Intergration, Pulsing κ.α. (1982-1984).
Από το 1984 μέχρι σήμερα ασχολείται με εμψύχωση εντατικών μαραθώνιων προσωπικής ανάπτυξης και με διδασκαλία εκπαιδευτικών σεμιναρίων στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αγγλία και την Αυστρία. Είναι συγγραφέας βιβλίων και άρθρων, εμπνευστής, δημιουργός και εκπαιδευτής της Ψυχο-Ενεργειακής Θεραπείας, του Ψυχο-Ενεργειακού BodyWork (από το 1986) και του Unity Energetics. Το 1986 ίδρυσε το “ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΕΟ-ΡΑΪΧΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ - ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ”, το οποίο ανέπτυξε πρωτοποριακή δράση και το 1992 ίδρυσε το Κέντρο προσωπικής ανάπτυξης “ΔΙΟΔΟΣ” που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως Σχολή Επαγγελματικών Εκπαιδεύσεων.
Για Σειρά Προτεραιότητας ή για την Διαδικτυακή Παρακολούθηση
Πατήστε ΕΔΩ για να συμπληρώσετε τη Φόρμα Ενδιαφέροντος
Πατήστε ΕΔΩ για περισσότερες πληροφορίες για το Νεστορίδειο Μέλαθρο- Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Unity Energetics Institute
International Training School
ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ
Στοιχεία επικοινωνίας :
Τηλέφωνα : 6906 464184, 6936 776333, 6908 511807, 210 9916096
Viber call : 0030 6936 776333
info@unityenergetics.org, apolonos23@gmail.com
www.unityenergetics.org