Αρχική/3-4ήμερη Βιωματική Επαγγελματική Εκπαίδευση στην Σωματικά Επικεντρωμένη ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ​​ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ
Φόρτωση Εκδηλώσεις

ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ σε ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗ 120€

για εγγραφές έως 7/1/22

 3-4ήμερη
ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (38 ωρών),με θέμα: 

«Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας (Gestalt)»

(Έκπτωση – 45€ )

Η ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (38 ωρών) που προσφέρουμε είναι μια πολύ περιεκτική εκπαίδευση ψυχοθεραπείας που καλύπτει μεγάλο εύρος θεραπευτικών θεμάτων. Από τις πρώτες ώρες της εκπαίδευσης οι ψυχοσωματικές αισθήσεις, οι ψυχοθεραπευτικές λειτουργίες της Αναπνοής & Σώματος και οι Μορφο-Διαταξικές προβολικές ιδιότητες αναδεικνύονται στο θεραπευτικό προσκήνιο και καταλαμβάνουν την πολύτιμη θέση που τους αρμόζει στην κλασική «Τεχνική της Άδειας Καρέκλας».

Δίνεται μεγάλη έμφαση στην μεθοδική και ενδελεχή κατάρτιση επί όλων των τεχνικών λεπτομερειών.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ :

 • 4 Εκπαιδευτικές Ενότητες
 • Ζωντανές θεραπευτικές επιδείξεις (Συνολικά 3-4) και
 • Εκτεταμένη επιβλεπόμενη εξάσκηση των σπουδαστών στην μεθοδολογία. (Συνολικά 3-4 φορές , 11- 12 ώρες )

Πατήστε ΕΔΩ για να συμπληρώσετε τη ΦΟΡΜΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Η διδασκαλία προσφέρεται με δυνατότητα ΜΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ, με συνδυασμό

(Α) ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ μαθημάτων & εργαστηρίων σε ολιγομελή τμήματα και
(Β) ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ/ΑΣΥΓΧΡΟΝΗΣ  τηλεκπαίδευσης.


Δυνατότητα συμμετοχής στις 3 πρώτες Ενότητες
ΕΙΤΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ, ΕΙΤΕ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ
Η 4η ΕΝΟΤΗΤΑ & Η ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
θα πραγματοποιηθούν ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ: σε ΑΘΗΝΑ  &   ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:

 • ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ : 13 – 14/1/22
 • ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ : ΑΘΗΝΑ : 15 – 16/1/22   –   ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :  22 – 23/1/22

Κεντρικό θέμα της 4ήμερης Εκπαίδευσης είναι η Τεχνική της ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ- Gestalt, εμπλουτισμένη με τεχνικές, ασκήσεις & έννοιες της Σωματικής Ραϊχικής Ψυχοθεραπείας, ώστε να έχετε πολύ περισσότερα, βαθύτερα & πιο άμεσα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Η «ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΆΔΕΙΑΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ» (Σ.Ε.Τ.Α.Κ.)  είναι μία πρωτοποριακή εξέλιξη της «κλασσικής Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας».

Προήλθε από την διεύρυνση της θεωρητικής βάσης της κλασσικής Θεραπείας Gestalt και την ενοποίηση :

 1. Τεχνικών της Σωματικής Ψυχοθεραπείας για διεύρυνση της σωματικής αυτοεπίγνωσης, την Σπλαχνική Βίωση των Συναισθημάτων, το Άνοιγμα της Αναπνοής & το αυξημένο επίπεδο Βιοενεργειακής Φόρτισης της συνεδρίας.
 2. Της Ψυχοδυναμικής και Διαγενεαλογικής οπτικής για την πολυεπίπεδη κατανόηση των παγιωμένων μοτίβων συμπεριφοράς και ψυχικών προβλημάτων.
 3. Καινοτόμων θεωρητικών ιδεών και πολλών τεχνικών και μεθοδολογικών πρωτοτυπιών του Unity Energetics Institute και της Σωματικά Επικεντρωμένης Ψυχοθεραπείας Gestalt (Σ.Ε.ΨΥ.G.). 

Οι ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ισχύουν για εγγραφές έως 7/1/22

 

ΔΙΔΑΧΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΤΗΝ «ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΆΔΕΙΑΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ»

και μάθετε νέα λειτουργικά στοιχεία, πρωτότυπες τεχνικές και εφαρμογές, πολύ πιο προηγμένα από την κλασική διδασκαλία της, όπως:

• Οι Προβολικές ιδιότητες της & οι χρήσεις της • Οι Σχεσιακές Χωροταξικές Δυναμικές που αναδύονται • Η Σπλαχνική Βίωση Συναισθημάτων 
• Το Εσωτερικό Αναπνευστικό Κανάλι • Η απεριόριστη δύναμη & δυναμική του Σωματικά Επικεντρωμένου “Εδώ και Τώρα” και 
• πως μεγιστοποιείτε η βίωση του με την ενίσχυση του Προσωπικού Χώρου και την ενεργοποίηση της Σπλαχνικής Αναπνοής & της Πίσω Μυϊκής Αλυσίδας 
• Η μεγάλη λειτουργική δυναμική που προσδίδει στις αναδρομές και στις ψυχικές διεργασίες γενικότερα η βίωση του Σωματικά Επικεντρωμένου 
“Εδώ και Τώρα”, σε μία μοναδική σύνθεση Θεραπείας GESTALT & Σωματικής Ψυχοθεραπείας.

 

Για μια πρώτη γνωριμία με τη μεθοδολογία

Δείτε πατώντας ΕΔΩ το ΔΩΡΕΑΝ εισαγωγικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο

«Εισαγωγή στη Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας»

 

 


ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ « Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας (Gestalt) »

Unity ​​​​ Energetics ​​​​ Institute

 

 

International​​ Training​​ School

 

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ​​ &​​ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

 

 

 

 

4ήμερη​​ Βιωματική Επαγγελματική

Εκπαίδευση​​ 

 

στην

 

Σωματικά​​ Επικεντρωμένη

Τεχνική της​​ Άδειας​​ Καρέκλας

(Σωματικά Επικεντρωμένη​​ Ψυχοθεραπεία Gestalt)

 

 

\\SERVERP4_OLD\aaa_diodos\! UE\-  ΠΡΟΩΘΗΣΗ 2021-22\ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 17-8-21\IMG_4978.PNG

 

 

 

Η «Σωματικά Επικεντρωμένη​​ Τεχνική της Άδειας Καρέκλας»​​ 

είναι ένα πρωτοποριακό​​ ψυχοθεραπευτικό εργαλείο

​​ άμεσης αποτελεσματικότητας

απολύτως εξειδικευμένο στην εις βάθος​​ Ψυχοθεραπεία του Τραύματος,

το οποίο λειτουργεί​​ δυναμικά μέσα​​ σε ένα πλαίσιο​​ 

αυξημένης Βιο-ενεργειακής φόρτισης & επικέντρωσης της συνειδητότητας στο σώμα. ​​ 

 

gk_black

 

Τι είναι​​ 

η Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας ​​​​ (Σ.Ε.​​ Τ.Α.Κ.)​​ ;

 

Η “θαυματουργή”​​ «Τεχνική της Άδειας Καρέκλας»​​ (Empty​​ Chair​​ Technique) είναι μια θεμελιώδης τεχνική της Κλασσικής Θεραπείας Gestalt την οποία επινόησε ο​​ Fritz Perls​​ την δεκαετία του 1960. Είναι ένα​​ εξαιρετικό ψυχοθεραπευτικό εργαλείο​​ που​​ χαίρει ευρείας αποδοχής​​ σχεδόν σε όλο το φάσμα των​​ ψυχοθεραπευτικών μεθόδων​​ ανά την υφήλιο.

 

Πρωτοποριακή εξέλιξη​​ 

 

Η​​ «Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας» (Σ.Ε.Τ.Α.Κ.)​​  είναι μία πρωτοποριακή εξέλιξη​​ της «κλασσικής Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας».​​ 

Προήλθε από την διεύρυνση της​​ θεωρητικής βάσης της κλασσικής Θεραπείας Gestalt και​​ την ενοποίηση :

 • Τεχνικών της​​ Σωματικής Ψυχοθεραπείας​​ για διεύρυνση της σωματικής αυτοεπίγνωσης, την Σπλαχνική Βίωση των Συναισθημάτων, το Άνοιγμα της Αναπνοής & το αυξημένο επίπεδο Βιοενεργειακής Φόρτισης της συνεδρίας.

 • Της​​ Ψυχοδυναμικής​​ και​​ Διαγενεαλογικής​​ οπτικής για​​ την πολυεπίπεδη κατανόηση των παγιωμένων​​ μοτίβων συμπεριφοράς και ψυχικών προβλημάτων.

 • Καινοτόμων​​ θεωρητικών ιδεών​​ και πολλών​​ τεχνικών και​​ μεθοδολογικών​​ πρωτοτυπιών​​ του​​ Unity​​ Energetics​​ Institute​​ και της Σωματικά Επικεντρωμένης Ψυχοθεραπείας Gestalt (Σ.Ε.ΨΥ.G.). ​​ 

 

Καινοτόμο ψυχοθεραπευτικό εργαλείο για την Ψυχοθεραπεία του Τραύματος

 

Η​​ ενοποίηση​​ αυτή καθιστά την​​ Σωματικά Επικεντρωμένη​​ Τεχνική της Άδειας Καρέκλας​​ ένα​​ καινοτόμο και κυριολεκτικά θαυματουργό​​ εργαλείο​​ με απεριόριστο εύρος εφαρμογών​​ και​​ απολύτως εξειδικευμένο για την εις βάθος Ψυχοθεραπεία του​​ Ατομικού & Προγονικού Τραύματος. ​​ 

 

Απεριόριστα πεδία ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

 

Στα χέρια ενός καλά​​ εκπαιδευμένου ψυχοθεραπευτή η Σ.Ε. Τεχνική της Άδειας Καρέκλας χρησιμοποιείται με​​ απαράμιλλη αποτελεσματικότητα για την αντιμετώπιση πολύ μεγάλου ​​ φάσματος των ψυχοθεραπευτικών θεμάτων πού συνδέονται με ψυχικά τραύματα.​​ Ενδεικτικά​​ θεραπευτικά πεδία​​ εφαρμογής:

 • Ανολοκλήρωτες υποθέσεις,

 • Ψυχολογικές Πολικότητες & εσωτερικές συγκρούσεις

 • Υπο-προσωπικότητες,

 • Ψυχοσωματικές εντάσεις ή προβλήματα,

 • Όνειρα,​​ 

 • Σχέσεις & θεραπεία Ζεύγους​​ 

 • Εσωτερικό Παιδί και ψυχικά τραύματα

 • Προγονικά τραύματα και​​ φορτία

 

Πιο Αναλυτικά*​​ Για την​​ «Εισαγωγή στη κλασσική Θεραπεία GESTALT»​​ δείτε​​ (Υπόμνημα​​ 2)

 

​​ 

Μια Βαθύτερη Ματιά​​ 

στην Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας ​​ (Σ.Ε.​​ Τ.Α.Κ.)

 

Επενεργεί ταυτόχρονα σε Πολλαπλά Ψυχικά Επίπεδα

 

Η Σωματικά Επικεντρωμένη​​ Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας αντλεί την ιδιαίτερα μεγάλη δυναμική της από την​​ “πλαστικότητα” και ευελιξία που την διακρίνει και την ικανότητα που προσδίδει στον ψυχοθεραπευτή να επενεργεί ταυτόχρονα σε πολλαπλά ψυχικά επίπεδα. Από τα​​ αρχέγονα πεδία της Ύπαρξης έως το Εδώ και Τώρα​​ του εαυτού και της προσωπικότητας. Μπορεί να επενεργεί στον Ψυχοδυναμικό άξονα για να εργαστεί με το Ατομικό τραύμα και στον Διαγενεαλογικό άξονα για να θεραπεύσει το Προγονικό τραύμα.

Όλα αυτά τα καταφέρνει ο ψυχοθεραπευτής​​ με ένα​​ και μόνο εργαλείο. Για αυτό αιτιολογημένα η Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας θεωρείται ένα πολυεργαλείο πολλαπλών χρήσεων και απεριορίστων εφαρμογών.

Δομημένη Χαρτογράφηση του Ψυχισμού

 

Κατά την εφαρμογή της​​ «Σωματικά Επικεντρωμένης Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας»​​ δίνεται η δυνατότητα διαμόρφωσης ενός «Χάρτη» του Ψυχισμού του θεραπευόμενου. Αυτή η διαστρωματική αντίληψη, αυτός ο πολύτιμος "Χάρτης δόμησης του Ψυχισμού"​​ επιτρέπει στον​​ ψυχοθεραπευτή​​ να μετακινείται στοχευμένα και​​ με γνώση ανάμεσα στις διαστρωματώσεις​​ του ψυχισμού, να ελίσσεται κατά βούληση και να επενεργεί θεραπευτικά ταυτόχρονα​​ στα πολλαπλά ψυχικά επίπεδα που προαναφέρθηκαν.

Η​​ θεραπευτική δεξιότητα ενός ψυχοθεραπευτή, δηλ. να μανουβράρει ελισσόμενος με επίγνωση ανάμεσα στις ψυχικές διαστρωματώσεις και τις αντιστάσεις που εμπεριέχουν, είναι απαραίτητη για την ριζική επανόρθωση των πολλαπλών επιπτώσεων ενός ψυχικού τραύματος.​​ 

 

Θεραπευτική εργασία σε αυξημένα επίπεδα Βιοενεργειακής Φόρτισης​​ 

 

“Μπολιασμένη” με τη θεραπευτική φιλοσοφία της Σωματικά Επικεντρωμένης Ψυχοθεραπείας Gestalt, στην Σ.Ε.Τ.Α.Κ. επιχειρούμε την αύξηση της Βιοενεργειακής φόρτισης σε μεγαλύτερο επίπεδο από το χαμηλό / ήπιο που συνήθως βρίσκεται κατά την ψυχοθεραπεία και την​​ στοχευμένη διατήρησή​​ της σε ένα πιο αυξημένο επίπεδο στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίας. ​​ Θεωρούμε την αύξηση της Βιοενεργειακής φόρτισης ως αναγκαία συνθήκη για την αποτελεσματική: ​​ (Α) ενδυνάμωση του θεραπευόμενου, ​​ (Β) λειτουργία της αναδρομικής διαδικασίας, ​​ (Γ) θεραπευτική εργασία με το ψυχικό τραύμα και τις συγκινήσεις υψηλής φόρτισης (όπως η βία), ​​ (Δ) επανόρθωση των τραυματικών εμπειριών και ​​ (Ε) αναδιάρθρωση της ζωής του θεραπευόμενου.

Η λεκτική επεξεργασία των προβλημάτων θεωρείται χρήσιμη και αναγκαία αλλά από μόνη της δεν είναι ικανή για να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα τραυματικά, βαθύτερα αίτια των προβλημάτων.

 

Αναδιάρθρωση & Ενδυνάμωση του Τραυματισμένου Ψυχικού Πυρήνα

 

Η μεθοδολογία της Σωματικά Επικεντρωμένης Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας στοχεύει στη​​ θεραπευτική​​ αναδιάταξη του ψυχισμού και συγκεκριμένα για την εκ βαθέων​​ αναδιάρθρωση του Τραυματισμένου Ψυχικού Πυρήνα.

Οι ψυχοσωματικές τεχνικές (όπως Εσωτερικοί Σωματικοί Διάλογοι), οι παρεμβάσεις στην αναπνοή, οι αναπνευστικές ασκήσεις, οι δομημένες θεραπευτικές διαδικασίες, η θεραπευτική εργασία επί συγκινήσεων υψηλής φόρτισης και οι ειδικές θέσεις του σώματος είναι μόνο κάποια από τα εξαιρετικά θεραπευτικά εργαλεία,​​ που αξιοποιεί​​ η Σ.Ε.Τ.Α.Κ. για την ανάσυρση και επανόρθωση των τραυματικών εμπειριών και την ενδυνάμωση του ψυχικού πυρήνα του θεραπευόμενου για να μπορεί να ανταπεξέρχεται ψυχικά (παραμένοντας παρών) κατά την επεξεργασία του τραύματος.

 

Μεθοδολογικό “Μετα-εργαλείο”

 

Ακόμα περισσότερο, η Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας δεν είναι​​ απλά ένα παντοδύναμο ψυχοθεραπευτικό εργαλείο. Πρωτίστως είναι ένα μεθοδολογικό “Μετα-εργαλείο” το οποίο προσφέρει στον ψυχοθεραπευτή πάρα πολλά​​ στο υπόβαθρο της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, παράλληλα με την προσφορά της σε αυτή καθεαυτή την ψυχοθεραπευτική πράξη.

Με την συστηματική χρήση της ο ψυχοθεραπευτής σταδιακά  (Α)​​ οξύνει​​ την αντιληπτικότητα του συνολικότερα  (Βκαλλιεργεί ένα διεισδυτικό τρόπο σκέψης για την κατανόηση των βαθύτερων αιτιών των ψυχικών προβλημάτων και των ψυχικών​​ διεργασιών που συντελούνται στον πυρήνα του ψυχισμού και συνάμα (Γδιαμορφώνει & συστηματοποιεί μία δομημένη, ξεκάθαρη μεθοδολογική προσέγγιση για την εις βάθος ψυχοθεραπευτική παρέμβαση συνολικότερα.

 

Μετάβαση​​ από την​​ Τεχνική της Άδειας Καρέκλας​​ στην​​ Τεχνική του​​ Άδειου​​ Αντικειμένου

 

Παρουσιάζεται μια καινοτόμα πρόταση για την μετάβαση​​ από την​​ Τεχνική της Άδειας Καρέκλας​​ στην​​ «Τεχνική του Άδειου Αντικειμένου». Αυτή η διεύρυνση χρήσης της εν λόγω τεχνικής την εμπλουτίζει αφάνταστα και καθιστά τα προβολικά στοιχεία ούτως ή άλλως εμπεριέχει η κλασική Τεχνική της Άδειας Καρέκλας πολύ πιο αποκαλυπτικά.

Η Σ.Ε.Τ.Α.Κ. με την​​ χρήση αντικειμένων​​ αντί καρεκλών η μαξιλαριών (που χρησιμοποιούν στην κλασική Θεραπεία Gestalt) για την εκπροσώπηση των​​ αναδυόμενων μορφών​​ εισάγει 3 καίριας σημασίας Μορφο-Διαταξικές προβολικές παραμέτρους: του «Άδειου Αντικειμένου», της «Χωροταξικής τοποθέτησης» και των «Σχεσιακών Χωροταξικών Δυναμικών».​​ Η χρήση αντικειμένων​​ είναι τόσο καθοριστικής σημασίας στην αποκαλυπτικότητα, την αποτελεσματικότητα και τη δυναμική την οποία προσδίδει στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία που πλέον​​ αν θέλουμε να είμαστε κυριολεκτικοί στην ορολογία​​ μιλάμε για τον μετασχηματισμό της​​ «Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας»​​ στην​​ «Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική του​​ Άδειου​​ Αντικειμένου»

 

Συνοπτική Παρουσίαση

της​​ 4ήμερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας​​ ​​ (Σ.Ε. Τ.Α.Κ.)

 

Είναι μια πολύ περιεκτική εκπαίδευση ψυχοθεραπείας που​​ καλύπτει μεγάλο εύρος​​ θεραπευτικών θεμάτων.​​ Από​​ τις πρώτες ώρες της εκπαίδευσης οι​​ ψυχοσωματικές αισθήσεις, οι ψυχοθεραπευτικές λειτουργίες της​​ Αναπνοής & Σώματος​​ και οι​​ Μορφο-Διαταξικές προβολικές​​ ιδιότητες αναδεικνύονται στο θεραπευτικό προσκήνιο και​​ καταλαμβάνουν την πολύτιμη θέση που τους αρμόζει στην κλασική «Τεχνική της Άδειας Καρέκλας».​​ 

 

Την τελευταία ημέρα διδάσκεται​​ ένας οργανικός τρόπος ενοποίησης και ένα οργανωμένο πλαίσιο σύνθεσης​​ για την συνένωση τους όλων των παρακάτω θεωρητικών και μεθοδολογικών γνώσεων για την γένεση της "Σωματικά Επικεντρωμένης Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας".​​ Αυτό το​​ νέο ενιαίο δυναμικό θεραπευτικό εργαλείο​​ (Σ.Ε. Τ.Α.Κ.) αποδίδει τα μέγιστα για την εις βάθος Ψυχοθεραπεία του Ατομικού & Προγονικού Τραύματος που είναι ο​​ κεντρικός του στόχος.

 

Δίνεται μεγάλη έμφαση​​ στην​​ μεθοδική και ενδελεχή κατάρτιση​​ επί όλων των τεχνικών λεπτομερειών.

 

\\SERVERP4_OLD\aaa_diodos\! UE\ΕΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ - τα ΠΡΩΤΑ 5\1o\foto\20840382_10214361368012297_1391214578_n.jpg

 

Περιεχόμενο

 

Η Επαγγελματική Εκπαίδευση στη Σ.Ε.Τ.Ά.Κ. έχει δομηθεί γύρω από τις​​ 4 εκπαιδευτικές ενότητες:

 

 • ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ:​​ Ανασκόπηση σημαντικών θεωρητικών & μεθοδολογικών αρχών της κλασσικής Θεραπείας Gestalt και της Σωματικής ψυχοθεραπείας.

 • Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ​​ ​​ & ​​​​ Η ΓΛΩΣΣΑ ΑΥΤΟ-ΕΥΘΥΝΗΣ​​ (Κλασσική Θεραπεία Gestalt)

  • Η «Γλώσσα της Παρούσης Στιγμής και της Αυτό-Ευθύνης»​​ της κλασσικής Θεραπείας Gestalt ως η γλώσσα που προάγει την ενδυνάμωση και την ανάληψη ευθύνης.

  • Η κλασσική Τεχνική της Άδειας Καρέκλας για την εξωτερίκευση, αναπαράστασή και επεξεργασία του καταπιεσμένου ψυχικού υλικού.

 • Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ​​ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ​​ & ​​​​ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ​​​​ (Ραϊχική Σωματική Ψυχοθεραπεία)

  • Ψυχοσωματικές Τεχνικές & Παρεμβάσεις για το Άνοιγμα - Απελευθέρωση της Αναπνοής με στόχους την Εμβάθυνση στα βαθύτερα στρώματα του τραύματος και την​​ ενδυνάμωση του θεραπευόμενου ώστε να ανταπεξέρχεται ψυχικά. Εργασία στην Ύπτια θέση.

  • Εφαρμογή 10 τεχνικών απελευθέρωσης της αναπνοής στην καθιστή ή στην όρθια στάση.

 • ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΆΔΕΙΑΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ​​ (Σ.Ε.Τ.Α.Κ.)​​ ως το αποτέλεσμα της ενοποίησης των 3 παραπάνω ενοτήτων εντός του θεωρητικού και μεθοδολογικού​​ πλαισίου της προσέγγισης «Σωματικά Επικεντρωμένη Ψυχοθεραπεία Gestalt».

 

​​ Βλέπε​​ για την​​ «Αναλυτική Περιγραφή Περιεχομένων»​​ των 4 εκπαιδ. ενοτήτων ​​​​ (Υπόμνημα​​ 1)

 

Αποτελέσματα​​ 

 

Στόχος της 4ήμερης Εκπαίδευσης στην «Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας» είναι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας να​​ κατακτήσουν την:

 • Ικανότητα επιτυχούς εφαρμογής της Σ.Ε.Τ.Α.Κ. σε μεγάλη γκάμα θεραπευτικών πεδίων.

 • Δυνατότητα άμεσης​​ ενσωμάτωσης των εργαλείων της Σ.Ε.Τ.Α.Κ. στη θεραπευτική τους πρακτική.​​ 

 • Ικανότητα διαχείρισης συγκινησιακών διεργασιών έως το επίπεδο Ήπιας - Μετρίας ψυχικής Φόρτισης.

 

Επιπλέον, λόγω της βαθειάς ψυχοθεραπευτικής φύσης του Εκπαιδευτικού​​ Βιωματικού Σεμιναρίου, ένα πρόσθετο όφελος για τον εκπαιδευόμενο είναι η​​ προσωπική του ανάπτυξη & θεραπεία μέσα από την ψυχοθεραπευτική επεξεργασία που συντελείται εντός των εκπαιδευτικών δράσεων.

 

 

Επισκόπηση​​ Περιεχομένων​​ 

εκπαίδευσης στη Σωματικά​​ Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας

 

 • Θεωρία και Μοντέλα Σκέψης

Από θεωρητικής άποψης αποσκοπούμε στην κατανόηση των θεωρητικών αρχών και τοποθετήσεων που ακολουθούν και στην κριτική αξιολόγηση τους.​​ 

  • Κλασσική Θεραπεία Gestalt: ​​​​ Παρουσίαση των βασικών​​ αρχών της.

  • Σωματικά Επικεντρωμένη Ψυχοθεραπεία Gestalt​​ (Σ.Ε.ΨΥ.G.): ​​ Ανάλυση των ακόλουθων θεωρητικών εννοιών της​​ Σ.Ε.ΨΥ.G.​​ που επιτρέπουν την​​ διεύρυνση και κυρίως την εμβάθυνση της θεωρητικής βάσης​​ της​​ Κλασσικής Θεραπείας Gestalt και​​ θέτουν τις​​ βάσεις για την γένεση της Σωματικά Επικεντρωμένης Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας:​​ 

​​ «Ζωτική Δύναμη» (Ραϊχική Σωματική Ψυχοθεραπεία),  ​​ Μηχανισμός Εξωτερίκευσης, ​​ ​​ Μηχανισμός Αναδρομής, ​​ ​​ Τάση για Αυτο-Ίαση», «Τάση για Αυτο-Προστασία»,  ​​ Σωματικό & Σπλαχνικό Ασυνείδητο, «Σπλαχνικές Αισθήσεις», «Αρχέγονα Αισθήματα»,  ​​ «Πίσω Μυϊκή Αλυσίδα και Ατομικότητα»,  ​​ «Μορφο-Διαταξικές Ιδιότητες, Σκέψη & Πρακτική», κλπ.​​ 

 ​​​​ Παράλληλα εξηγείται ο τρόπος που εφαρμόζονται οι παραπάνω έννοιες στη​​ Ψυχοθεραπεία του Τραύματος.

  • Εγγενής Αυτο-Θεραπευτικός Μηχανισμός: ​​​​ Ανάλυση των προϋποθέσεων για την εύρυθμη λειτουργία της «Τάσης για Αυτο-Ίαση» στην​​ ψυχική σφαίρα. Πρόκειται για​​ έναν​​ εγγενή​​ μηχανισμό του ανθρώπου​​ που αδίκως έχει μελετηθεί και​​ αξιοποιηθεί απειροελάχιστα στην ψυχοθεραπεία.

  • Η Άρρηκτη σχέση Αναπνοής και Ψυχοθεραπείας: ​​ 

 • Αποσαφηνίζεται​​ θεωρητικά η άρρηκτη σύνδεση της ελεύθερης, φυσικής αναπνοής με την Ζωτική Δύναμη και με τις 2 θεμελιώδεις ιδιότητές της, ήτοι την «Τάση για Αυτοΐαση»​​ και την «Τάση για Επιβίωση και Αυτοπροστασία».​​ Καθίσταται σαφής επίσης​​ η αδιάλειπτη σχέση​​ της αναπνοής με την ψυχοθεραπεία: δηλαδή ότι σε κάθε μας εισπνοή,​​ η αναπνοή λειτουργεί ως το βιολογικό υπόδειγμα - ​​ πρότυπο επαναδιατύπωσης & επαναβίωσης των 2​​ παραπάνω θεμελιωδών ​​ Τάσεων,​​ υπενθυμίζοντας μας έτσι συνεχώς​​ αυτές τις ξεχασμένες υπερπολύτιμες δυνατότητες μας, των οποίων​​ η εύρρυθμη λειτουργία τους είναι ιδιαιτέρως σημαντική κατά την επεξεργασία του τραυματικού υλικού.

 • Επιπρόσθετα, η ελεύθερη αναπνοή είναι αλληλένδετη:

  • τόσο​​ με την απρόσκοπτη βίωση των συναισθημάτων,

  • όσο και με την διατήρηση του επιπέδου ψυχικής φόρτισης σε αυξημένο επίπεδο κατά την συνεδρία, κάτι το οποίο (όπως θεμελιώνεται στην επόμενη ενότητα - τομέα Μεθοδολογίας) είναι αποφασιστικής​​ σημασίας για την​​ αποτελεσματική εργασία με το τραυματικό υλικό.

 • Υπάρχουν πολλοί ακόμα λόγοι διασύνδεσης της αναπνοής με την ψυχοθεραπεία βάθους, οι οποίοι αναλύονται στην εκπαίδευση.

 

 • Μεθοδολογία, Τεχνικές και Ανάπτυξη θεραπευτικών Δεξιοτήτων

Στόχος μας​​ είναι η επακριβής τεχνική κατάρτιση, η ανάπτυξη της μεθοδολογικής λογικής της Σωματικά Επικεντρωμένης Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας και η αποτελεσματική εφαρμογή των παραπάνω θεωρητικών τοποθετήσεων στη ψυχοθεραπευτική & συμβουλευτική διαδικασία και στη θεραπευτική σχέση.

  • Θεραπευτική Φιλοσοφία της διδασκόμενης μεθοδολογίας: ​​ Γνώση, ​​ Άρτια Κατάρτιση, ​​ Ενδυνάμωση, ​​ Εμπιστοσύνη στην Τάση Αυτο-Ίασης ​​ και ​​ Παρουσία Δίχως Φόβο.  ​​ ​​ ​​ ​​​​ Για να μπορέσει ο θεραπευόμενος με ασφάλεια να αποκτήσει πρόσβαση καθώς και να επεξεργαστεί τις βαθιά κλειδωμένες μέσα στο σωματικό ασυνείδητο τραυματικές του εμπειρίες, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ο  ψυχοθεραπευτής, εκ των προτέρων, να έχει ενδυναμώσει με σαφή και συγκεκριμένο τρόπο τον ψυχισμό του θεραπευόμενου​​ μέσα από την​​ πολυεπίπεδη κινητοποίηση της Ζωτικής του Δύναμης. Έτσι ο θεραπευόμενος, κατά την απόπειρα επανασύνδεσής του με τα πρωτογενή τραύματα του​​ όχι μόνο​​ δεν θα οδηγηθεί σε επανατραυματισμό ή παλινδρόμηση, αλλά αντιθέτως θα επιτύχει πιο σύντομα την βέλτιστη θεραπευτική επεξεργασία του τραυματικού του υλικού.

  • Γλώσσα της Παρούσης Στιγμής και της Αυτό-Ευθύνης: ​​ Αποκάλυψη​​ όλων των τεχνικών λεπτομερειών αυτής της γλώσσας​​ που ακαριαία ενδυναμώνει τον θεραπευόμενο. Στην Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας και συνολικότερα στη Σ.Ε.ΨΥ.G. την χρησιμοποιούμε συνεχώς, καθ’ όλη τη συνεδρία διότι την​​ θεωρούμε ως την απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση​​ αλλά και την κατάλληλη πλατφόρμα τέλεσης της οποιασδήποτε ψυχοθεραπευτικής πράξης.

  • Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας: ​​ Κατανόηση του θεωρητικού υποβάθρου και όλων των κρίσιμων παραμέτρων της «Σωματικά Επικεντρωμένης Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας» και στην ενδελεχή τεχνική κατάρτιση σε όλες τις πρακτικές​​ δεξιότητες που απαιτούνται προκειμένου οι​​ εκπαιδευόμενοι να χρησιμοποιούν την "θαυματουργή" αυτή τεχνική με επιδεξιότητα σε όλα τα θεραπευτικά αιτήματα που δυνητικά συναντήσουν.

  • Αναδιάρθρωση​​ &​​ Ενδυνάμωση του Τραυματισμένου Ψυχικού Πυρήνα: ​​ Διδάσκεται διεξοδικά​​ μία πρότυπη μεθοδολογία​​ που περιλαμβάνει παρεμβάσεις στην αναπνοή, αναπνευστικές ασκήσεις, ψυχοσωματικές τεχνικές (όπως Εσωτερικοί Σωματικοί Διάλογοι), δομημένες θεραπευτικές διαδικασίες και ειδικές θέσεις του σώματος που είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για:

 • Το​​ Άνοιγμα της Αναπνοής​​ και την​​ απελευθέρωση της από τις ψυχοσωματικές εντάσεις,

 • Να​​ ανασύρουν​​ οι θεραπευόμενοι τραυματικές εμπειρίες​​ που είναι βαθειά κλειδωμένες μέσα στο σωματικό & σπλαχνικό ασυνείδητο τους,

 • Να ενεργοποιήσουν την Ζωτική Δύναμη και να δημιουργήσουν έτσι​​ συνολική​​ ενδυνάμωση​​ του εαυτού​​ ώστε​​ η επεξεργασία των τραυματικών εμπειριών​​ με την Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας​​ να γίνεται με τρόπο αξιόπιστο και σε ένα πλαίσιο ψυχικής ασφάλειας​​ προκειμένου να επιτευχθεί​​ η εκ βαθέως προερχόμενη​​ Αναδιάρθρωση & Ενδυνάμωση του Τραυματισμένου Ψυχικού Πυρήνα.​​ 

 

 

*Πιο Αναλυτικά

Βλέπε​​ την​​ «Αναλυτική Περιγραφή Περιεχομένων»​​ (Υπόμνημα​​ 1)

 

 

Πατήστε ΕΔΩ για να συμπληρώσετε τη ΦΟΡΜΑ​​ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ