Unity ​​​​ Energetics ​​​​ Institute

 

 

International​​ Training​​ School

 

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ​​ &​​ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

 

 

 

 

4ήμερη​​ Βιωματική Επαγγελματική

Εκπαίδευση​​ 

 

στην

 

Σωματικά​​ Επικεντρωμένη

Τεχνική της​​ Άδειας​​ Καρέκλας

(Σωματικά Επικεντρωμένη​​ Ψυχοθεραπεία Gestalt)

 

 

\\SERVERP4_OLD\aaa_diodos\! UE\-   ΠΡΟΩΘΗΣΗ  2021-22\ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 17-8-21\IMG_4978.PNG

 

 

 

Η «Σωματικά Επικεντρωμένη​​ Τεχνική της Άδειας Καρέκλας»​​ 

είναι ένα πρωτοποριακό​​ ψυχοθεραπευτικό εργαλείο

​​ άμεσης αποτελεσματικότητας

απολύτως εξειδικευμένο στην εις βάθος​​ Ψυχοθεραπεία του Τραύματος,

το οποίο λειτουργεί​​ δυναμικά μέσα​​ σε ένα πλαίσιο​​ 

αυξημένης Βιο-ενεργειακής φόρτισης & επικέντρωσης της συνειδητότητας στο σώμα. ​​ 

 

gk_black

 

Τι είναι​​ 

η Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας ​​​​ (Σ.Ε.​​ Τ.Α.Κ.)​​ ;

 

Η “θαυματουργή”​​ «Τεχνική της​​ Άδειας Καρέκλας»​​ (Empty​​ Chair​​ Technique)​​ είναι​​ μια θεμελιώδης τεχνική της Κλασσικής Θεραπείας Gestalt την οποία επινόησε ο​​ Fritz Perls​​ την δεκαετία του 1960. Είναι ένα​​ εξαιρετικό ψυχοθεραπευτικό εργαλείο​​ που​​ χαίρει ευρείας αποδοχής​​ σχεδόν σε όλο το​​ φάσμα των ψυχοθεραπευτικών μεθόδων​​ ανά την υφήλιο.

 

Πρωτοποριακή εξέλιξη​​ 

 

Η​​ «Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας» (Σ.Ε.Τ.Α.Κ.)​​  είναι μία πρωτοποριακή εξέλιξη​​ της «κλασσικής Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας».​​ 

Προήλθε από την διεύρυνση της​​ θεωρητικής βάσης της κλασσικής Θεραπείας Gestalt και​​ την ενοποίηση :

  • Τεχνικών της​​ Σωματικής Ψυχοθεραπείας​​ για διεύρυνση της σωματικής αυτοεπίγνωσης, την Σπλαχνική Βίωση των Συναισθημάτων, το Άνοιγμα της Αναπνοής & το αυξημένο επίπεδο​​ Βιοενεργειακής Φόρτισης της συνεδρίας.

  • Της​​ Ψυχοδυναμικής​​ και​​ Διαγενεαλογικής​​ οπτικής για​​ την πολυεπίπεδη κατανόηση των παγιωμένων​​ μοτίβων συμπεριφοράς και ψυχικών προβλημάτων.

  • Καινοτόμων​​ θεωρητικών ιδεών​​ και πολλών​​ τεχνικών και​​ μεθοδολογικών​​ πρωτοτυπιών​​ του​​ Unity​​ Energetics​​ Institute​​ και της Σωματικά Επικεντρωμένης Ψυχοθεραπείας Gestalt (Σ.Ε.ΨΥ.G.). ​​ 

 

Καινοτόμο ψυχοθεραπευτικό εργαλείο για την Ψυχοθεραπεία του Τραύματος

 

Η​​ ενοποίηση​​ αυτή καθιστά την​​ Σωματικά Επικεντρωμένη​​ Τεχνική της​​ Άδειας Καρέκλας​​ ένα​​ καινοτόμο και κυριολεκτικά θαυματουργό​​ εργαλείο​​ με απεριόριστο εύρος εφαρμογών​​ και​​ απολύτως εξειδικευμένο για την εις βάθος Ψυχοθεραπεία του​​ Ατομικού & Προγονικού Τραύματος. ​​ 

 

Απεριόριστα πεδία ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

 

Στα χέρια​​ ενός καλά εκπαιδευμένου ψυχοθεραπευτή η Σ.Ε. Τεχνική της Άδειας Καρέκλας χρησιμοποιείται με​​ απαράμιλλη αποτελεσματικότητα για την αντιμετώπιση πολύ μεγάλου ​​ φάσματος των ψυχοθεραπευτικών θεμάτων πού συνδέονται με ψυχικά τραύματα.​​ Ενδεικτικά​​ θεραπευτικά πεδία εφαρμογής:

  • Ανολοκλήρωτες υποθέσεις,

  • Ψυχολογικές Πολικότητες & εσωτερικές συγκρούσεις

  • Υπο-προσωπικότητες,

  • Ψυχοσωματικές εντάσεις ή προβλήματα,

  • Όνειρα,​​ 

  • Σχέσεις & θεραπεία Ζεύγους​​ 

  • Εσωτερικό Παιδί και ψυχικά τραύματα

  • Προγονικά τραύματα και​​ φορτία

 

Πιο Αναλυτικά*​​ Για την​​ «Εισαγωγή στη κλασσική Θεραπεία GESTALT»​​ δείτε​​ (Υπόμνημα​​ 2)

 

​​ 

Μια Βαθύτερη Ματιά​​ 

στην Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας ​​ (Σ.Ε.​​ Τ.Α.Κ.)

 

Επενεργεί ταυτόχρονα σε Πολλαπλά Ψυχικά Επίπεδα

 

Η Σωματικά​​ Επικεντρωμένη Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας αντλεί την ιδιαίτερα μεγάλη δυναμική της από την​​ “πλαστικότητα” και ευελιξία που την διακρίνει και την ικανότητα που προσδίδει στον ψυχοθεραπευτή να επενεργεί ταυτόχρονα σε πολλαπλά ψυχικά επίπεδα. Από τα​​ αρχέγονα​​ πεδία της Ύπαρξης έως το Εδώ και Τώρα​​ του εαυτού και της προσωπικότητας. Μπορεί να επενεργεί στον Ψυχοδυναμικό άξονα για να εργαστεί με το Ατομικό τραύμα και στον Διαγενεαλογικό άξονα για να θεραπεύσει το Προγονικό τραύμα.

Όλα αυτά τα καταφέρνει ο ψυχοθεραπευτής​​ με ένα και μόνο εργαλείο. Για αυτό αιτιολογημένα η Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας θεωρείται ένα πολυεργαλείο πολλαπλών χρήσεων και απεριορίστων εφαρμογών.

Δομημένη Χαρτογράφηση του Ψυχισμού

 

Κατά την εφαρμογή της​​ «Σωματικά Επικεντρωμένης Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας»​​ δίνεται η δυνατότητα διαμόρφωσης ενός «Χάρτη» του Ψυχισμού του θεραπευόμενου. Αυτή η διαστρωματική αντίληψη, αυτός ο πολύτιμος "Χάρτης δόμησης του Ψυχισμού"​​ επιτρέπει στον​​ ψυχοθεραπευτή​​ να μετακινείται​​ στοχευμένα και με γνώση ανάμεσα στις διαστρωματώσεις​​ του ψυχισμού, να ελίσσεται κατά βούληση και να επενεργεί θεραπευτικά ταυτόχρονα​​ στα πολλαπλά ψυχικά επίπεδα που προαναφέρθηκαν.

Η​​ θεραπευτική δεξιότητα ενός ψυχοθεραπευτή, δηλ. να μανουβράρει ελισσόμενος​​ με επίγνωση ανάμεσα στις ψυχικές διαστρωματώσεις και τις αντιστάσεις που εμπεριέχουν, είναι απαραίτητη για την ριζική επανόρθωση των πολλαπλών επιπτώσεων ενός ψυχικού τραύματος.​​ 

 

Θεραπευτική εργασία σε αυξημένα επίπεδα Βιοενεργειακής Φόρτισης​​ 

 

“Μπολιασμένη” με τη θεραπευτική φιλοσοφία της Σωματικά Επικεντρωμένης Ψυχοθεραπείας Gestalt, στην Σ.Ε.Τ.Α.Κ. επιχειρούμε την αύξηση της Βιοενεργειακής φόρτισης σε μεγαλύτερο επίπεδο από το χαμηλό / ήπιο που συνήθως βρίσκεται κατά την ψυχοθεραπεία και την​​ στοχευμένη​​ διατήρησή​​ της σε ένα πιο αυξημένο επίπεδο στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίας. ​​ Θεωρούμε την αύξηση της Βιοενεργειακής φόρτισης ως αναγκαία συνθήκη για την αποτελεσματική: ​​ (Α) ενδυνάμωση του θεραπευόμενου, ​​ (Β) λειτουργία της αναδρομικής διαδικασίας, ​​ (Γ)​​ θεραπευτική εργασία με το ψυχικό τραύμα και τις συγκινήσεις υψηλής φόρτισης (όπως η βία), ​​ (Δ) επανόρθωση των τραυματικών εμπειριών και ​​ (Ε) αναδιάρθρωση της ζωής του θεραπευόμενου.

Η λεκτική επεξεργασία των προβλημάτων θεωρείται χρήσιμη και​​ αναγκαία αλλά από μόνη της δεν είναι ικανή για να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα τραυματικά, βαθύτερα αίτια των προβλημάτων.

 

Αναδιάρθρωση & Ενδυνάμωση του Τραυματισμένου Ψυχικού Πυρήνα

 

Η μεθοδολογία της Σωματικά Επικεντρωμένης Τεχνικής της Άδειας​​ Καρέκλας στοχεύει στη​​ θεραπευτική αναδιάταξη του ψυχισμού και συγκεκριμένα για την εκ βαθέων​​ αναδιάρθρωση του Τραυματισμένου Ψυχικού Πυρήνα.

Οι ψυχοσωματικές τεχνικές (όπως Εσωτερικοί Σωματικοί Διάλογοι), οι παρεμβάσεις στην αναπνοή, οι αναπνευστικές ασκήσεις, οι δομημένες θεραπευτικές διαδικασίες, η θεραπευτική εργασία επί συγκινήσεων υψηλής φόρτισης και οι ειδικές θέσεις του σώματος είναι μόνο κάποια από τα εξαιρετικά θεραπευτικά εργαλεία,​​ που αξιοποιεί​​ η Σ.Ε.Τ.Α.Κ. για την ανάσυρση και επανόρθωση των τραυματικών εμπειριών και την ενδυνάμωση του ψυχικού πυρήνα του θεραπευόμενου για να μπορεί να ανταπεξέρχεται ψυχικά (παραμένοντας παρών) κατά την επεξεργασία του τραύματος.

 

Μεθοδολογικό “Μετα-εργαλείο”

 

Ακόμα περισσότερο, η Σωματικά​​ Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας δεν είναι απλά ένα παντοδύναμο ψυχοθεραπευτικό εργαλείο. Πρωτίστως είναι ένα μεθοδολογικό “Μετα-εργαλείο” το οποίο προσφέρει στον ψυχοθεραπευτή πάρα πολλά​​ στο υπόβαθρο της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, παράλληλα με​​ την προσφορά της σε αυτή καθεαυτή την ψυχοθεραπευτική πράξη.

Με την συστηματική χρήση της ο ψυχοθεραπευτής σταδιακά  (Α)​​ οξύνει​​ την αντιληπτικότητα του συνολικότερα  (Βκαλλιεργεί ένα διεισδυτικό τρόπο σκέψης για την κατανόηση των βαθύτερων αιτιών των ψυχικών προβλημάτων και των ψυχικών διεργασιών που συντελούνται στον πυρήνα του ψυχισμού και συνάμα (Γδιαμορφώνει & συστηματοποιεί μία δομημένη, ξεκάθαρη μεθοδολογική προσέγγιση για την εις βάθος ψυχοθεραπευτική παρέμβαση συνολικότερα.

 

Μετάβαση​​ από την​​ Τεχνική της Άδειας Καρέκλας​​ στην​​ Τεχνική του​​ Άδειου​​ Αντικειμένου

 

Παρουσιάζεται μια καινοτόμα πρόταση για την μετάβαση​​ από την​​ Τεχνική της Άδειας Καρέκλας​​ στην​​ «Τεχνική του Άδειου Αντικειμένου». Αυτή η διεύρυνση χρήσης της εν λόγω τεχνικής την εμπλουτίζει​​ αφάνταστα και καθιστά τα προβολικά στοιχεία ούτως ή άλλως εμπεριέχει η κλασική Τεχνική της Άδειας Καρέκλας πολύ πιο αποκαλυπτικά.

Η Σ.Ε.Τ.Α.Κ. με την​​ χρήση αντικειμένων​​ αντί καρεκλών η μαξιλαριών (που χρησιμοποιούν στην κλασική Θεραπεία Gestalt) για την​​ εκπροσώπηση των αναδυόμενων μορφών​​ εισάγει 3 καίριας σημασίας Μορφο-Διαταξικές προβολικές παραμέτρους: του «Άδειου Αντικειμένου», της «Χωροταξικής τοποθέτησης» και των «Σχεσιακών Χωροταξικών Δυναμικών».​​ Η χρήση αντικειμένων​​ είναι τόσο καθοριστικής σημασίας στην αποκαλυπτικότητα, την αποτελεσματικότητα και τη δυναμική την οποία προσδίδει στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία που πλέον​​ αν θέλουμε να είμαστε κυριολεκτικοί στην​​ ορολογία​​ μιλάμε για τον μετασχηματισμό της​​ «Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας»​​ στην​​ «Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική του​​ Άδειου​​ Αντικειμένου»

 

Συνοπτική Παρουσίαση

της​​ 4ήμερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας​​ ​​ (Σ.Ε. Τ.Α.Κ.)

 

Είναι μια πολύ περιεκτική εκπαίδευση ψυχοθεραπείας που​​ καλύπτει μεγάλο εύρος​​ θεραπευτικών θεμάτων.​​ Από​​ τις πρώτες ώρες της εκπαίδευσης οι​​ ψυχοσωματικές αισθήσεις, οι ψυχοθεραπευτικές λειτουργίες της​​ Αναπνοής & Σώματος​​ και οι​​ Μορφο-Διαταξικές προβολικές​​ ιδιότητες αναδεικνύονται στο θεραπευτικό προσκήνιο και​​ καταλαμβάνουν την πολύτιμη θέση που τους αρμόζει στην κλασική «Τεχνική της Άδειας Καρέκλας».​​ 

 

Την τελευταία ημέρα διδάσκεται​​ ένας οργανικός τρόπος ενοποίησης και ένα οργανωμένο πλαίσιο σύνθεσης​​ για την συνένωση τους όλων των παρακάτω θεωρητικών και​​ μεθοδολογικών γνώσεων για την γένεση της "Σωματικά Επικεντρωμένης Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας".​​ Αυτό το​​ νέο ενιαίο δυναμικό θεραπευτικό εργαλείο​​ (Σ.Ε. Τ.Α.Κ.) αποδίδει τα μέγιστα για την εις βάθος Ψυχοθεραπεία του Ατομικού & Προγονικού Τραύματος που είναι​​ ο​​ κεντρικός του στόχος.

 

Δίνεται μεγάλη έμφαση​​ στην​​ μεθοδική και ενδελεχή κατάρτιση​​ επί όλων των τεχνικών λεπτομερειών.

 

\\SERVERP4_OLD\aaa_diodos\! UE\ΕΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ -  τα ΠΡΩΤΑ  5\1o\foto\20840382_10214361368012297_1391214578_n.jpg

 

Περιεχόμενο

 

Η Επαγγελματική Εκπαίδευση στη Σ.Ε.Τ.Ά.Κ. έχει δομηθεί γύρω από τις​​ 4 εκπαιδευτικές ενότητες:

 

  • ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ​​ ΒΑΣΕΙΣ:​​ Ανασκόπηση σημαντικών θεωρητικών & μεθοδολογικών αρχών της κλασσικής Θεραπείας Gestalt και της Σωματικής ψυχοθεραπείας.

  • Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ​​ ​​ & ​​​​ Η ΓΛΩΣΣΑ ΑΥΤΟ-ΕΥΘΥΝΗΣ​​ (Κλασσική Θεραπεία Gestalt)

    • Η «Γλώσσα της Παρούσης Στιγμής και της​​ Αυτό-Ευθύνης» της κλασσικής Θεραπείας Gestalt ως η γλώσσα που προάγει την ενδυνάμωση και την ανάληψη ευθύνης.

    • Η κλασσική Τεχνική της Άδειας Καρέκλας για την εξωτερίκευση, αναπαράστασή και επεξεργασία του καταπιεσμένου ψυχικού υλικού.

  • Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ​​ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ​​ & ​​​​ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ​​​​ (Ραϊχική Σωματική Ψυχοθεραπεία)

    • Ψυχοσωματικές Τεχνικές & Παρεμβάσεις για το Άνοιγμα - Απελευθέρωση της Αναπνοής με στόχους την Εμβάθυνση στα βαθύτερα στρώματα του τραύματος και την​​ ενδυνάμωση του θεραπευόμενου ώστε να ανταπεξέρχεται ψυχικά. Εργασία στην Ύπτια θέση.

    • Εφαρμογή 10 τεχνικών απελευθέρωσης της αναπνοής στην καθιστή ή στην όρθια στάση.

  • ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΆΔΕΙΑΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ​​ (Σ.Ε.Τ.Α.Κ.)​​ ως το αποτέλεσμα της ενοποίησης των 3 παραπάνω ενοτήτων εντός του θεωρητικού και μεθοδολογικού​​ πλαισίου της προσέγγισης «Σωματικά Επικεντρωμένη Ψυχοθεραπεία Gestalt».

 

​​ Βλέπε​​ για την​​ «Αναλυτική Περιγραφή Περιεχομένων»​​ των 4 εκπαιδ. ενοτήτων ​​​​ (Υπόμνημα​​ 1)

 

Αποτελέσματα​​ 

 

Στόχος της 4ήμερης Εκπαίδευσης στην «Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας» είναι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας να​​ κατακτήσουν την:

  • Ικανότητα επιτυχούς εφαρμογής της Σ.Ε.Τ.Α.Κ. σε μεγάλη γκάμα θεραπευτικών πεδίων.

  • Δυνατότητα άμεσης ενσωμάτωσης των εργαλείων της Σ.Ε.Τ.Α.Κ. στη θεραπευτική τους πρακτική.​​ 

  • Ικανότητα διαχείρισης συγκινησιακών διεργασιών έως το επίπεδο Ήπιας - Μετρίας ψυχικής Φόρτισης.

 

Επιπλέον, λόγω της βαθειάς ψυχοθεραπευτικής φύσης του Εκπαιδευτικού​​ Βιωματικού Σεμιναρίου, ένα πρόσθετο όφελος για τον εκπαιδευόμενο είναι η​​ προσωπική του ανάπτυξη & θεραπεία μέσα από την ψυχοθεραπευτική επεξεργασία που συντελείται εντός των εκπαιδευτικών δράσεων.

 

 

Επισκόπηση​​ Περιεχομένων​​ 

εκπαίδευσης στη Σωματικά​​ Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας

 

  • Θεωρία και Μοντέλα Σκέψης

Από θεωρητικής άποψης αποσκοπούμε στην κατανόηση των θεωρητικών αρχών και τοποθετήσεων που ακολουθούν και στην κριτική αξιολόγηση τους.​​ 

    • Κλασσική Θεραπεία Gestalt: ​​​​ Παρουσίαση των​​ βασικών αρχών της.

    • Σωματικά Επικεντρωμένη Ψυχοθεραπεία Gestalt​​ (Σ.Ε.ΨΥ.G.): ​​ Ανάλυση των ακόλουθων θεωρητικών εννοιών της​​ Σ.Ε.ΨΥ.G.​​ που επιτρέπουν την​​ διεύρυνση και κυρίως την εμβάθυνση της θεωρητικής βάσης​​ της​​ Κλασσικής Θεραπείας Gestalt και​​ θέτουν τις​​ βάσεις για την γένεση της Σωματικά Επικεντρωμένης Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας:​​ 

​​ «Ζωτική Δύναμη» (Ραϊχική Σωματική Ψυχοθεραπεία),  ​​ Μηχανισμός Εξωτερίκευσης, ​​ ​​ Μηχανισμός Αναδρομής, ​​ ​​ Τάση για Αυτο-Ίαση», «Τάση για Αυτο-Προστασία»,  ​​ Σωματικό & Σπλαχνικό Ασυνείδητο, «Σπλαχνικές Αισθήσεις», «Αρχέγονα Αισθήματα»,  ​​ «Πίσω Μυϊκή Αλυσίδα και Ατομικότητα»,  ​​ «Μορφο-Διαταξικές Ιδιότητες, Σκέψη & Πρακτική», κλπ.​​ 

 ​​​​ Παράλληλα εξηγείται ο τρόπος που εφαρμόζονται οι παραπάνω έννοιες στη Ψυχοθεραπεία του Τραύματος.

    • Εγγενής Αυτο-Θεραπευτικός Μηχανισμός: ​​​​ Ανάλυση των προϋποθέσεων για την εύρυθμη λειτουργία της «Τάσης για Αυτο-Ίαση» στην​​ ψυχική σφαίρα. Πρόκειται για​​ έναν​​ εγγενή​​ μηχανισμό του ανθρώπου​​ που αδίκως έχει μελετηθεί και αξιοποιηθεί​​ απειροελάχιστα στην ψυχοθεραπεία.

    • Η Άρρηκτη σχέση Αναπνοής και Ψυχοθεραπείας: ​​ 

  • Αποσαφηνίζεται​​ θεωρητικά η άρρηκτη σύνδεση της ελεύθερης, φυσικής αναπνοής με την Ζωτική Δύναμη και με τις 2 θεμελιώδεις ιδιότητές της, ήτοι την «Τάση για Αυτοΐαση» και την «Τάση για Επιβίωση και Αυτοπροστασία».​​ Καθίσταται σαφής επίσης​​ η αδιάλειπτη σχέση​​ της αναπνοής με την ψυχοθεραπεία: δηλαδή ότι σε κάθε μας εισπνοή,​​ η αναπνοή λειτουργεί ως το βιολογικό υπόδειγμα - ​​ πρότυπο επαναδιατύπωσης & επαναβίωσης των 2 παραπάνω​​ θεμελιωδών ​​ Τάσεων,​​ υπενθυμίζοντας μας έτσι συνεχώς​​ αυτές τις ξεχασμένες υπερπολύτιμες δυνατότητες μας, των οποίων​​ η εύρρυθμη λειτουργία τους είναι ιδιαιτέρως σημαντική κατά την επεξεργασία του τραυματικού υλικού.

  • Επιπρόσθετα, η ελεύθερη αναπνοή είναι αλληλένδετη:

    • τόσο​​ με την απρόσκοπτη βίωση των συναισθημάτων,

    • όσο και με την διατήρηση του επιπέδου ψυχικής φόρτισης σε αυξημένο επίπεδο κατά την συνεδρία, κάτι το οποίο (όπως θεμελιώνεται στην επόμενη ενότητα - τομέα Μεθοδολογίας) είναι αποφασιστικής σημασίας​​ για την​​ αποτελεσματική εργασία με το τραυματικό υλικό.

  • Υπάρχουν πολλοί ακόμα λόγοι διασύνδεσης της αναπνοής με την ψυχοθεραπεία βάθους, οι οποίοι αναλύονται στην εκπαίδευση.

 

  • Μεθοδολογία, Τεχνικές και Ανάπτυξη θεραπευτικών Δεξιοτήτων

Στόχος μας είναι η​​ επακριβής τεχνική κατάρτιση, η ανάπτυξη της μεθοδολογικής λογικής της Σωματικά Επικεντρωμένης Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας και η αποτελεσματική εφαρμογή των παραπάνω θεωρητικών τοποθετήσεων στη ψυχοθεραπευτική & συμβουλευτική διαδικασία και στη θεραπευτική​​ σχέση.

    • Θεραπευτική Φιλοσοφία της διδασκόμενης μεθοδολογίας: ​​ Γνώση, ​​ Άρτια Κατάρτιση, ​​ Ενδυνάμωση, ​​ Εμπιστοσύνη στην Τάση Αυτο-Ίασης ​​ και ​​ Παρουσία Δίχως Φόβο.  ​​ ​​ ​​ ​​​​ Για να μπορέσει ο θεραπευόμενος με ασφάλεια να αποκτήσει πρόσβαση καθώς και να επεξεργαστεί τις βαθιά κλειδωμένες μέσα στο σωματικό ασυνείδητο τραυματικές του εμπειρίες, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ο  ψυχοθεραπευτής, εκ των προτέρων, να έχει ενδυναμώσει με σαφή και συγκεκριμένο τρόπο τον ψυχισμό του θεραπευόμενου​​ μέσα από την​​ πολυεπίπεδη κινητοποίηση της Ζωτικής του Δύναμης. Έτσι ο θεραπευόμενος, κατά την απόπειρα επανασύνδεσής του με τα πρωτογενή τραύματα του​​ όχι μόνο​​ δεν θα οδηγηθεί σε επανατραυματισμό ή παλινδρόμηση, αλλά αντιθέτως θα επιτύχει πιο σύντομα την βέλτιστη θεραπευτική επεξεργασία του τραυματικού του υλικού.

    • Γλώσσα της Παρούσης Στιγμής και της Αυτό-Ευθύνης: ​​ Αποκάλυψη​​ όλων των τεχνικών λεπτομερειών αυτής της γλώσσας​​ που ακαριαία ενδυναμώνει τον θεραπευόμενο. Στην Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας και συνολικότερα στη Σ.Ε.ΨΥ.G. την χρησιμοποιούμε συνεχώς, καθ’ όλη τη συνεδρία διότι την​​ θεωρούμε ως την απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση​​ αλλά και την κατάλληλη πλατφόρμα τέλεσης της οποιασδήποτε ψυχοθεραπευτικής πράξης.

    • Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας: ​​ Κατανόηση του θεωρητικού υποβάθρου και όλων των κρίσιμων παραμέτρων της «Σωματικά Επικεντρωμένης Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας» και στην ενδελεχή τεχνική κατάρτιση σε όλες τις πρακτικές​​ δεξιότητες που απαιτούνται προκειμένου οι​​ εκπαιδευόμενοι να χρησιμοποιούν την "θαυματουργή" αυτή τεχνική με επιδεξιότητα σε όλα τα θεραπευτικά αιτήματα που δυνητικά συναντήσουν.

    • Αναδιάρθρωση​​ &​​ Ενδυνάμωση του Τραυματισμένου Ψυχικού Πυρήνα: ​​ Διδάσκεται διεξοδικά​​ μία πρότυπη μεθοδολογία​​ που περιλαμβάνει παρεμβάσεις στην αναπνοή, αναπνευστικές ασκήσεις, ψυχοσωματικές τεχνικές (όπως Εσωτερικοί Σωματικοί Διάλογοι), δομημένες θεραπευτικές διαδικασίες και ειδικές θέσεις του σώματος που είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για:

  • Το​​ Άνοιγμα της Αναπνοής​​ και την απελευθέρωση της από τις ψυχοσωματικές εντάσεις,

  • Να​​ ανασύρουν​​ οι θεραπευόμενοι τραυματικές εμπειρίες​​ που είναι βαθειά κλειδωμένες μέσα στο σωματικό & σπλαχνικό ασυνείδητο τους,

  • Να ενεργοποιήσουν την Ζωτική Δύναμη και να δημιουργήσουν έτσι​​ συνολική​​ ενδυνάμωση​​ του εαυτού​​ ώστε​​ η επεξεργασία των τραυματικών εμπειριών​​ με την Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας​​ να γίνεται με τρόπο αξιόπιστο και σε ένα πλαίσιο ψυχικής ασφάλειας​​ προκειμένου να επιτευχθεί​​ η εκ βαθέως προερχόμενη​​ Αναδιάρθρωση & Ενδυνάμωση του Τραυματισμένου Ψυχικού Πυρήνα.​​ 

 

 

*Πιο Αναλυτικά

Βλέπε​​ την​​ «Αναλυτική Περιγραφή Περιεχομένων»​​ (Υπόμνημα​​ 1)

 

 

Πατήστε ΕΔΩ για να συμπληρώσετε τη ΦΟΡΜΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

 

 

\\SERVERP4_OLD\aaa_diodos\! UE\-   ΠΡΟΩΘΗΣΗ  2021-22\ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 17-8-21\IMG_5022.jpg

 

​​ Προσδοκώμενα Εκπαιδευτικά Αποτελέσματα

της​​ 4ήμερης επαγγελματικής εκπαίδευσης

στη Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας

 

 

Η εκπαίδευση έχει σχεδιαστεί να​​ είναι εντατική, βιωματική, πολύ περιεκτική και να ακολουθεί μια συστηματική​​ εκπαιδευτική διαδικασία έτσι ώστε με την ολοκλήρωσή της οι συμμετέχοντες να αποκτούν τις παρακάτω​​ θεραπευτικές γνώσεις και δεξιότητες:​​ 

 

  • Καλή κατανόηση των βασικών θεωρητικών αρχών της κλασσικής Θεραπείας Gestalt.

  • Ιδιαίτερα καλή και σε βάθος γνώση της «Process​​ Oriented​​ μεθοδολογίας», της «Θεωρίας του Παράδοξου των Αλλαγών» και των «Πειραμάτων Gestalt» (σημαντικό κληροδότημα του Fritz Perls στη ψυχοθεραπεία), εμπεδωμένα μέσα στο πλαίσιο της πρακτικής εξάσκησης εντός της​​ εκπαίδευσης.

  • Κατανόηση σε​​ βάθος όλων των περιπτώσεων της​​ «Γλώσσας της Παρούσης Στιγμής & της Αυτό-Ευθύνης». ​​ Ικανότητα άμεσης αντίληψης των γλωσσικών αποκλίσεων​​ και ασυνείδητης μετάθεσης ευθύνης.​​ Ευχέρεια διορθωτικών παρεμβάσεων, προτείνοντας την κατάλληλη γλωσσική αλλαγή,​​ για την​​ αύξηση της αυτοεπίγνωσης του θεραπευόμενου και του επιπέδου φόρτισης της συνεδρίας.

  • Ευχέρεια χρήσης της​​ κλασσικής​​ Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας.

  • Κατανόηση της ιδιαίτερης σημασία του​​ σπλαχνικού ιστού​​ και του​​ Εσωτερικού Σπλαχνικού Καναλιού​​ ως την​​ περιοχή​​ αποτύπωσης​​ των ανεπίλυτων πρωταρχικών τραυματικών εμπειριών​​ και των παρελκόμενων ανεπεξέργαστων υπολειμμάτων της ψυχικής ενέργειας και επομένως ως την πλέον κατάλληλη περιοχή για την βίωση του​​ συναισθηματικού υλικού που ο θεραπευόμενος τείνει να αποφεύγει.

  • Βιωματική κατανόηση και ενσωμάτωση στη ψυχοθεραπευτική πράξη της σωματικής και ιδιαιτέρως της​​ σπλαχνικής βίωσης των συναισθημάτων​​ έχοντας όντως διαπιστώσει οι ίδιοι τη μέγιστη επίδραση που έχουν στην εμβάθυνση της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας.

  • Κατανόηση της ιδιαίτερης σημασίας της​​ αυξημένης​​ Βιο-Ενεργειακής φόρτισης​​ του θεραπευόμενου κατά την θεραπεία και της ακαριαία​​ συνεπαγόμενης εμβάθυνσης​​ της δυναμικής της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας. Διεύρυνση ικανότητας για ψυχοθεραπεία σε περιβάλλον αυξημένης ψυχικής φόρτισης.

  • Θεωρητική και βιωματική κατανόηση της άρρηκτης σχέσης μεταξύ​​ αναπνοής και ψυχικών τραυμάτων​​ καθώς και μεταξύ αναπνοής και της δυναμικής για εμβάθυνση της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας.

  • Δεξιότητα στην πρακτική εφαρμογή​​ πρότυπης μεθοδολογίας​​ 9​​ /​​ 10 τεχνικών -παρεμβάσεων  (που επενεργούν σε κομβικά μέρη του σώματος) για το Άνοιγμα - Απελευθέρωση της Αναπνοής. Έτσι ώστε να παρεμβαίνουν ακαριαία στην​​ ψυχική​​ δυναμική της συνεδρίας​​ καθώς​​ και στα επίπεδα της Βιο-Ενεργειακής φόρτισης του​​ θεραπευόμενου, δυνατότητες που οι εκπαιδευόμενοι διαπιστώνουν βιωματικά οι ίδιοι και που στο τέλος της εκπαίδευσης θεωρούν ως δεδομένες.

  • Εξαιρετικά καλή χρήση της​​ Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας​​ για την εξωτερίκευση του ψυχικού υλικού και την αναπαράστασή του.​​ Ευχέρεια εφαρμογής της τεχνικής​​ σε ποικίλα θεραπευτικά πεδία​​ (πολικότητες, υπο-προσωπικότητες, Εσωτερικό Παιδί, ανολοκλήρωτες υποθέσεις, όνειρα, ψυχοσωματικά συμπτώματα, εσωτερικές συγκρούσεις, ψυχικά τραύματα κ.α.).

  • Ευχέρεια χρήσης των​​ 3 από τους 5 θεραπευτικούς άξονες​​ (Παρόντος Χρόνου, Ψυχοδυναμικού Βάθους και άξονας της Ατομικής Ενδυνάμωσης) που ενυπάρχουν στην Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας αντί του ενός θεραπευτικού άξονα στον οποίον εργάζεται​​ η Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας κλασσικά (Παρόντος Χρόνου).

  • Κατανόηση των διαφορών μεταξύ Θεραπευτικής Αναδρομής και Παλινδρόμησης όπως και των προϋποθέσεων για την αποφυγή του ψυχικού​​ επανατραυματισμού​​ πού μία εξ αυτών είναι η​​ Ενδυνάμωση του θεραπευόμενου.​​ Συγκεκριμένες δεξιότητες και τεχνικές όπως και ένα μεθοδολογικό πλαίσιο για την συστηματική και σε βάθος ενίσχυση της Ενδυνάμωσης του, τουλάχιστον στα κομβικά σημεία της θεραπευτικής διαδικασίας.

  • Ευχέρεια αντίληψης των​​ ψυχοσωματικών μηνυμάτων της​​ Γλώσσας του Σώματος​​ και άνεση στη χρήση κατάλληλων​​ τεχνικών​​ για την θεραπευτική αξιοποίηση των​​ σωματικών κινήσεων και εκφράσεων.

Πολυεπίπεδη Διδακτική Μεθοδολογία

 

- ​​ Άρτια Εκπαιδευτικά Αποτελέσματα ​​ -

 

 

Μέσα από ζωντανές θεραπευτικές​​ επιδείξεις,

εκτεταμένη πρακτική εξάσκηση και τη χρήση παραδειγμάτων,​​ 

οι εκπαιδευόμενοι κατανοούν ενδελεχώς

​​ τη Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας

και​​ 

την ενσωματώνουν εύκολα

στη δικιά τους θεραπευτική προσέγγιση…

 

Η​​ συγκεκριμένη​​ Επαγγελματική​​ Εκπαίδευση είναι τόσο​​ θεωρητική, όσο και βαθιά βιωματική​​ και βασίζεται στην αναλυτική και σε βάθος παρουσίαση της μεθοδολογίας. Διαρθρώθηκε βάση τους παρακάτω​​ 6+1​​ άξονες δόμησης της Διδακτικής Μεθοδολογίας​​ που διασφαλίζουν την απόκτηση όλης της απαραίτητης γνώσης και πρακτικής εμπειρίας:

  • Φάση​​ Προετοιμασίας​​ με ατομική μελέτη εκπαιδευτικού υλικού πριν την παρακολούθηση, ώστε ο χρόνος του σεμιναρίου να αξιοποιηθεί κυρίως για πρακτική εκπαίδευση.

  • Ζωντανές Εισηγήσεις​​ από έμπειρο​​ εκπαιδευτή μέσω διαδραστικής πλατφόρμας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

  • Ζωντανές Θεραπευτικές Επιδείξεις​​ της θεωρίας & μεθοδολογίας που διδάχθηκε.

    • Αναλυτική και σε βάθος παρουσίαση της μεθοδολογίας με επιδείξεις τεχνικών, ασκήσεων και ειδικών θεραπευτικών διαδικασιών,

    • Επιδείξεις ολοκληρωμένων συνεδριών ψυχοθεραπείας όπου οι θεραπευόμενοι συμμετέχουν με το δικό τους αυθεντικό υλικό (αντί για επιδείξεις με Role Playing).

  • Clinical Practice Section:​​ Καινοτόμα προσέγγιση στην​​ Εποπτευόμενη​​ Κλινική Πρακτική των​​ ασκήσεων, τεχνικών, θεραπευτικών διαδικασιών & συνολικότερα της μεθοδολογίας που διδάχθηκαν:

    • Εξάσκηση​​ σε​​ μικρές ομάδες​​ εκπαιδευομένων (4-5 ζευγάρια ανά επόπτη),

    • Εξάσκηση ​​ σε συνθήκες πραγματικής ψυχοθεραπείας​​ ​​ και​​ 

    • Πάντα με​​ την​​ εξατομικευμένη «δια Ζώσης Διαδραστική Επίβλεψη» του Επόπτη.

  • Συζήτηση-ανάλυση & Συμπεράσματα:​​ Η ολοκλήρωση​​ στους παραπάνω τομείς γίνεται με τη συμμετοχή​​ όλων​​ στη συζήτηση εποπτικού χαρακτήρα και εκπαιδευτικής – μεθοδολογικής ανατροφοδότησης.

  • Προσωπική Ανάπτυξη & Θεραπεία​​ 

    • Ανταλλαγές ψυχοθεραπευτικών συνεδρίων με συμμαθητές υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτή.

    • Μοίρασμα προσωπικών εμπειριών και βιωματική εμπλοκή στις διεργασίες & στη δυναμική της ομάδας.

+

  • Φάση Αφομοίωσης Μετά:​​ Για όσους θέλουν να συμπληρώσουν την​​ κατάρτιση τους και περισσότερη πρακτική εξάσκηση η εκπαίδευση συνεχίζεται... με την συμμετοχή τους σε 3 συναντήσεις του φροντιστηριακού τύπου​​ Εργαστήριου ​​ Εξάσκησης της Μεθοδολογίας, με σκοπό την πληρέστερη εμπέδωση της ύλης που διδάχθηκε και επίλυση τυχόν​​ εναπομείναντων τεχνικών αποριών.

Επιπρόσθεταμεγάλο μέρος των μαθημάτων/της διδασκαλίας μαγνητοσκοπείται και οι σπουδαστές έχουν δυνατότητα να κάνουν​​ επανάληψη, μέσω του μαγνητοσκοπημένου υλικού

 

 

Η διδακτική μεθοδολογία μας προτρέπει τους​​ σπουδαστές​​ 

να έχουν​​ ενεργητική συμμετοχή και κριτική ματιά

 

 

 

 

Βιογραφικό Εκπαιδευτή

Ο Ε. Λάζαρης είναι πτυχιούχος ψυχολογίας του πανεπιστημίου Brunel του Λονδίνου (1983), και Σωματικός Ψυχοθεραπευτής με εμπειρία 35 ετών. Έχει εξειδικευτεί στη​​ Νεο-Ραϊχική μέθοδο Σωματικής Ψυχοθεραπείας Radix. Παράλληλα έχει εκπαιδευτεί σε Ινστιτούτα του Λονδίνου και της Γερμανίας σε πολλές προσεγγίσεις και μεθόδους Ανθρωπιστικής και Νεο-Ραϊχικής Ψυχοθεραπείας: Radix, Bodymind Therapy, Bodynamic Therapy, Gestalt​​ Therapy, Primal Integration, Αλληλο-Συμβουλευτική κ.α. (1981-1988) καθώς και στο Bodywork: Postural Integration, Pulsing κ.α. (1982-1984). Από το 1984 μέχρι σήμερα ασχολείται με εμψύχωση εντατικών μαραθώνιων προσωπικής ανάπτυξης και με διδασκαλία εκπαιδευτικών σεμιναρίων στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αγγλία και την Αυστρία. Είναι συγγραφέας βιβλίων και άρθρων, εμπνευστής, δημιουργός και εκπαιδευτής της Ψυχο-Ενεργειακής Θεραπείας, του Ψυχο-Ενεργειακού BodyWork (από το 1986) και του Unity Energetics. Το 1986 ίδρυσε το “ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΕΟ-ΡΑΪΧΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ- ΨΥΧΟΘΕΡΑ-ΠΕΙΑΣ”, το οποίο ανέπτυξε πρωτοποριακή δράση, και το 1992 ίδρυσε το Κέντρο προσωπικής ανάπτυξης και επαγγελματικών εκπαιδεύσεων “ΔΙΟΔΟΣ”.

 

 

 

Οργανωτικές Πληροφορίες

 

Τρόπος​​ υλοποίησης

 

Στη Βασική Εκπαίδευση Σ.Ε.ΨΥ.G.​​ τα μαθήματα​​ είναι τόσο​​ θεωρητικά, όσο και πρακτικά​​ για (Α) την εμπέδωση της ψυχοθεραπευτικής μεθοδολογίας και, ​​ (Β) την απόκτηση πρακτικής εμπειρίας. Η διδασκαλία​​ κάθε εκπαιδευτικής ενότητας​​ ολοκληρώνεται​​ με:

  • Ζωντανές​​ θεραπευτικές επιδείξεις ​​​​ (Συνολικά 3-4)​​ και​​ 

  • Εκτεταμένη​​ επιβλεπόμενη εξάσκηση των σπουδαστών​​ στην μεθοδολογία.​​ (Συνολικά 3-4 φορές)

 

Η διδασκαλία προσφέρεται με​​ δυνατότητα μεικτής παρακολούθησης, με συνδυασμό (Α) δια ζώσης​​ μαθημάτων & εργαστηρίων σε ολιγομελή τμήματα και (Β) σύγχρονης/ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

 

Σημειώσεις – Εκπαιδευτικό Υλικό

​​ 

Οι​​ συμμετέχοντες λαμβάνουν αναλυτικές σημειώσεις, εκτενή​​ σχετική βιβλιογραφία​​ και άλλο εκπαιδευτικό υλικό στα Ελληνικά και στα​​ Αγγλικά. Οι σημειώσεις ανανεώνονται κατά διαστήματα.​​ 

Επίσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν πρόσβαση σε μαγνητοσκοπημένο υλικό.

 

Δυνατότητας συνέχισης

 

Για όσους θέλουν περισσότερη πρακτική εξάσκηση ​​ ή/και ​​ να συμπληρώσουν την κατάρτιση τους η εκπαίδευση συνεχίζεται​​ με​​ την συμμετοχή...​​ 

  • Σε 3 συναντήσεις του φροντιστηριακού τύπου​​ Εργαστήριου Εξάσκησης της Μεθοδολογίας, με σκοπό την πληρέστερη εμπέδωση των ασκήσεων, τεχνικών, θεραπευτικών διαδικασιών & της μεθοδολογίας που διδάχθηκαν καθώς και την επίλυση τυχόν​​ εναπομείναντων τεχνικών αποριών.​​ Το εργαστήριο​​ επιβλέπει και εποπτεύει​​ ο επόπτης καθηγητής.

Επιβλεπόμενα Εργαστήρια πραγματοποιούνται προς το παρόν σε​​ Αθήνα​​ και​​ Θεσσαλονίκη.​​ 

Μπορούμε να τα οργανώσουμε επίσης στην​​ Πάτρα,​​ Κρήτη, &​​ Κύπρο.

  • Στην​​ επόμενη​​ αυτοτελή 4ήμερη επαγγελματική εκπαίδευση.

  • Στον Βασικό Εκπαιδευτικό​​ Κύκλο​​ Σ.Ε.ΨΥ.G.

  • Στις ολοκληρωμένες​​ σπουδές​​ Ψυχοθεραπείας ή Συμβουλευτικής (2,5-4ετούς φοίτησης).

 

Βεβαίωση Εκπαίδευσης

​​ 

Με​​ την ολοκλήρωση χορηγείται Βεβαίωση Παρακολούθησης​​ Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου ή Βεβαίωση Παρακολούθησης Επιμορφωτικού Σεμιναρίου​​ στην «Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας», ανάλογα με τη συμμετοχή ή όχι σε κάποιες πρόσθετες εκπαιδευτικές δράσεις όπως η συμμετοχή στο Εργαστήριο Εξάσκησης της Μεθοδολογίας.

 

Απευθύνεται σε:

  •  

  • Ψυχοθεραπευτές, Συμβούλους Ψυχικής Υγείας, Ψυχιάτρους, Ψυχολόγους κ.α. που ήδη δουλεύουν ψυχοθεραπευτικά ατομικά ή ομαδικά και επιθυμούν περαιτέρω εξειδίκευση.

  • Εκπαιδευόμενους Ψυχοθεραπευτές, Συμβούλους Ψυχικής Υγείας, κα.​​ που επιθυμούν να εμπλουτίσουν την εκπαίδευσή τους και παράλληλα με τις σπουδές τους να αποκτήσουν μια εξαιρετική εξειδίκευση.

  • Επαγγελματίες ή φοιτητές ψυχικής υγείας χωρίς ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση (Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχίατροι κ.α.)

  • Επαγγελματίες ή φοιτητές συναφών με την ψυχική υγεία ειδικοτήτων (Λογοθεραπευτές, Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Ειδικοί παιδαγωγοί – Ειδική Αγωγή, Ειδικούς Θεραπευτές)

  • Επαγγελματίες συναφών με την Προσωπική Ανάπτυξη ειδικοτήτων (Σύμβουλοι Αυτοεκτίμησης / Προσωπικής Ανάπτυξης - Αυτοβελτίωσης / Διατροφικών Διαταραχών/ Εξαρτήσεων, ​​ Life​​ Coaches,​​ Rebirthers, Θεραπευτές Ύπνωσης ή​​ NLP, Σύμβουλοι ​​ Σχέσεων, Σύμβουλοι Γονέων)

  • Εργαζόμενους σε χώρους ψυχικής υγείας (ιατρούς, νοσηλευτές, εργοθεραπευτές), και στην​​ πλειονότητα των ανθρώπων που απασχολούνται σε επαγγέλματα τα οποία προσφέρουν ανθρωπιστικές υπηρεσίες, οι οποίοι επιθυμούν διεύρυνση των γνώσεων και των προσφερόμενων υπηρεσιών τους.

  • Απόφοιτους ή τελειόφοιτους Ανθρωπιστικών - Κοινωνικών Σπουδών.

  • Επαγγελματίες Ολιστικής Ιατρικής ή Εναλλακτικών μεθόδων που αναζητούν συμπληρωματικά ένα ψυχοσωματικό προσανατολισμό.

  • Στο ευρύτερο κοινό που επιθυμεί να αποκτήσει γνώσεις για λόγους προσωπικής ή/και επαγγελματικής ανάπτυξης.

  • ΕΠΙΣΗΣ σε όσους επιθυμούν μια​​ ολοκληρωμένη εκπαίδευση που θα τους οδηγήσει σε δίπλωμα συμβούλου ψυχικής υγείας ή ψυχοθεραπευτή (χωρίς προηγούμενη σχετική κατάρτιση).

 

 

 

Στοιχεία επικοινωνίας​​ :

Τηλέφωνα  : ​​ 6936 776333, 6908 511807, 210 9916096

Viber​​ call : 0030 6936 776333

info@unityenergetics.org,​​ apolonos23@gmail.com

www.unityenergetics.org

 

 

Πατήστε ΕΔΩ για να συμπληρώσετε τη ΦΟΡΜΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

 

 

Unity​​ Energetics​​ Institute

 

 

ΣΠΟΥΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ​​ &​​ ΑΜΕΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ​​ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υπομνήματα

 

Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

 

στη

 

Σωματικά Επικεντρωμένη​​ 

Τεχνική της Άδειας Καρέκλας​​ 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υπόμνημα- 1 :​​  Αναλυτική Περιγραφή Περιεχομένων  12

Υπόμνημα- 2 :​​  Εισαγωγή στη Θεραπεία GESTALT 16

Υπόμνημα-​​ 3 :​​  Γνωριμία με το Unity Energetics Institute  17

 

 

 

 

Υπόμνημα -​​ 1

 

 

​​ Αναλυτική Περιγραφή Περιεχομένων

της​​ 4ήμερης επαγγελματικής εκπαίδευσης

στη​​ Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας​​ (Σ.Ε.Τ.Α.Κ.)​​ 

 

 

 

​​ Ενότητα​​ 1 ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

Ανασκόπηση σημαντικών θεωρητικών & μεθοδολογικών αρχών της κλασσικής Θεραπείας​​ Gestalt​​ και​​ της Σωματικής ψυχοθεραπείας

 

Η ανασκόπηση εστιάζεται​​ σε έννοιες και σε μεθοδολογικά θέματα χρήσιμα για την εφαρμογή της Σ.Ε.Τ.Α.Κ. στη θεραπευτική πράξη.​​ Διδάσκονται:

 

  • Ανασκόπηση των βασικών Θεωρητικών Αρχών της κλασσικής Θεραπείας​​ Gestalt:​​ 

    • Ψυχολογία​​ Gestalt, το φόντο και η αναδυόμενη μορφή,

    • Το Όλον, ο ορισμός της έννοιας​​ Gestalt,

    • Δόμηση του ψυχισμού σε πυρήνα & περιφέρεια και η εύρυθμη συντονισμένη λειτουργία τους,​​ 

    • Εσωτερικές συγκρούσεις και​​ ψυχικό σχίσμα ανάμεσα σε πυρήνα & περιφέρεια​​ με​​ αποτέλεσμα τον κατακερματισμό του ψυχικού υλικού, τις​​ ψυχολογικές Πολικότητες​​ και τους ατέρμονους εσωτερικούς διάλογους.

  • Η​​ Ζωτική Δύναμη​​ του ατόμου, το Εσωτερικό Παιδί και το εγγενές αστείρευτο και αδάμαστο Εσωτερικό μας Δυναμικό ως η βάση​​ 

    • της​​ ανυπέρβλητης Προσωπικής μας Δύναμης​​ και​​ 

    • του​​ Εσωτερικού Σοφού Θεραπευτή​​ - Παρατηρητή μέσα μας.

  • Άσκηση «Εγώ, Τώρα Θέλω» για την βιωματική κατανόηση του ψυχικού σχίσματος και του​​ άρρηκτου δεσμού​​ μεταξύ της Προσωπικής Δύναμης και του χωροχρονικού πεδίου “Εδώ-και-Τώρα” στα πλαίσια του οποίου είναι εφικτή η βίωσης της Προσωπικής Δύναμης.

  • «Σωματικά Επικεντρωμένο​​ “Εδώ-και-Τώρα”»: Η​​ δύναμη και η αμεσότητα​​ που έχει η σωματικά & σπλαχνικά βιωμένη εμπειρία της Παρούσης Στιγμής με τη συνειδητότητα, εστιασμένη στο σωματικό κέντρο.​​ Ανασκόπηση των ασυνείδητων μηχανισμών που ο άνθρωπος χρησιμοποιεί για να αποφεύγει την​​ βίωση της Προσωπικής του Δύναμης ​​​​ μειώνοντας έτσι το επίπεδο της Βιο-Ενεργειακής φόρτισής & της συνειδητότητας με αποτέλεσμα να καταπίπτει σε παθητικότητα και σε μεγέθυνση των εσωτερικών συγκρούσεων.

  • Αρχή περί​​ Αυτό-Ρύθμισης του Οργανισμού​​ και της αυτό-κατευθυνόμενης θεραπείας του με την τάση του ατόμου να οδεύει προς την Ολότητα, παρόλο που συχνά εμφανίζεται να “επιλέγει” αντίξοες καταστάσεις. Βασίζεται στην δράση του​​ Εσωτερικού Σοφού Θεραπευτή - Παρατηρητή μέσα μας και αποτελεί το πλαίσιο ενσωμάτωσης, στη Σωματικά Επικεντρωμένης Θεραπείας​​ Gestalt, των 2 παρακάτω θεμελιωδών μεθοδολογικών παραμέτρων της κλασσικής Θεραπείας Gestalt:

    • Η «Process​​ Oriented​​ μεθοδολογία» επικεντρώνεται στην «Ροή των φαινομένων και συμβάντων της θεραπευτικής Διεργασίας», Είναι βασισμένη στη​​ φιλοσοφία της Φαινομενολογίας,​​ στην αναδυόμενη μορφή, στην επίγνωση του Εδώ-και-Τώρα και στην αυτό-κατευθυνόμενη αυτό-θεραπευτική δυνατότητα του θεραπευόμενου. ​​ 

    • Η «Θεωρία του Παράδοξου των Αλλαγών στη Ψυχοθεραπεία».

  • Η Αυτοπραγμάτωση της Αλλαγής: Η πραγματική Αλλαγή του ατόμου​​ κατά την Θεραπεία​​ Gestalt​​ μπορεί να συμβεί μόνο όταν προέρχεται από​​ αυθεντική ανάγκη προς Αλλαγή​​ και ο θεραπευόμενος​​ αυτενεργεί αυτό-κατευθύνοντας την διαδικασία επίτευξης της. Αυτή η προσέγγιση στην αλλαγή εγγυάται την ελαχιστοποίηση των εσωτερικών τριβών, αμφισβητήσεων και συγκρούσεων.​​ Πρακτικά αυτή η αυθεντική ανάγκη αποτελεί την βάση για τους 2 κύριους τρόπους με τους οποίους ο θεραπευόμενος πραγματώνει αυτόβουλα την Αλλαγή​​ που επιλέγει ο ίδιος από το κέντρο του:

    • Η έννοια του αυτό-κατευθυνόμενου​​ Πειραματισμού​​ και οι διαφορές του από​​ CBT​​ και άλλες προσεγγίσεις.

    • Η «Θεωρία του Παράδοξου των Αλλαγών στη Ψυχοθεραπεία» που​​ ήδη προαναφέρθηκε

 

​​ Ενότητα​​ 2.1​​ 

Η «Γλώσσα της Παρούσης Στιγμής και της Αυτό-Ευθύνης» της κλασσικής Θεραπείας Gestalt ως η γλώσσα που προάγει την ενδυνάμωση και την ανάληψη ευθύνης

 

Εστιαζόμαστε στην εις βάθος παρουσίαση της και στην​​ λεπτομερή​​ ανάλυση δεκάδων περιπτώσεων. Δίνεται έμφαση στην​​ πρακτική εκπαίδευση​​ και στην κλινική εφαρμογή της «Γλώσσα της Παρούσης Στιγμής και της Αυτό-Ευθύνης» της​​ Gestalt.​​ Διδάσκονται​​ διεξοδικά:

 

  • Η​​ αντιδιαστολή​​ ανάμεσα στην​​ παθητικότητα και την​​ αποστασιοποίηση του “Κάπου-και-Κάποτε”​​ και ανάμεσα στην δύναμη και αμεσότητα του “Εδώ-και-Τώρα”.

  • Η Γλώσσα της Ασάφειας, της Γενικολογίας, της παθητικότητας, της Αποφυγής και της Μη-Ευθύνης​​ θεωρείται ως το τελικό αποτέλεσμα​​ που προκύπτει από τις ατέρμονες εσωτερικές συγκρούσεις και το ψυχικό σχίσμα ανάμεσα σε πυρήνα & περιφέρεια τα οποία οδηγούν το άτομο να​​ αποστασιοποιείται​​ από:​​ 

    • την​​ Προσωπική του Δύναμη,

    • τα θέλω του,​​ 

    • τις αυθεντικές επιλογές του,​​ 

    • την Αυτο-Ευθύνη του,​​ 

και παράλληλα στην μείωση του​​ επίπεδου της φόρτισής του & της συνειδητότητας του… που συνεπάγεται πως το άτομο καταπίπτει στην παθητικότητα.

  • Θεωρία και Μεθοδολογία για την χρήση​​ στην θεραπευτική πράξη της​​ «Γλώσσας της Παρούσης Στιγμής και της Αυτό-Ευθύνης»:

    • Ανάλυση​​ σε βάθος όλων των περιπτώσεων​​ των ποικιλόμορφων γλωσσικών αποκλίσεων​​ από την «Γλώσσα της Παρούσης Στιγμής και της Αυτό-Ευθύνης», της Αυτονομίας και του θέλω​​ που ο θεραπευόμενος τις​​ χρησιμοποιεί ασυνείδητα με αποτέλεσμα να εκπίπτει​​ στην υιοθέτηση της «Γλώσσας της Ασάφειας, της​​ Γενικολογίας και της Παθητικότητας».

    • Ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει να​​ προτείνει στον θεραπευόμενο​​ συγκεκριμένες​​ διορθωτικές γλωσσικές παρεμβάσεις.​​ Προτρέπει​​ τον θεραπευόμενο​​ να πειραματιστεί δοκιμάζοντας​​ συγκεκριμένες​​ αλλαγές στη δομή, την σύνταξη & το​​ στυλ του λόγου​​ του. Αυτές οι​​ διορθωτικές γλωσσικές αλλαγές λειτουργούν καταλυτικά και​​ επαναφέρουν τον θεραπευόμενο στη δύναμη και αμεσότητα του​​ Εδώ-και-Τώρα” που ανελλιπώς προσπαθεί να αποφύγει.

    • Πρακτική άσκηση για την​​ άμεση αντίληψη των γλωσσικών αποκλίσεων​​ και​​ για την ανάπτυξη της δεξιότητας διαμόρφωσης κατάλληλων διορθωτικών γλωσσικών παρεμβάσεων προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο φόρτισης της συνεδρίας και της αυτοεπίγνωσης του θεραπευόμενου.

 

​​ Ενότητα​​ 2.2​​  ​​ ​​ ​​​​ 

Η κλασσική Τεχνική της Άδειας Καρέ­κλας για την εξωτερίκευση, αναπαράστασή και επεξεργασία του καταπιεσμένου ψυχικού υλικού (κλασσική Θεραπεία Gestalt)

 

Η «Τεχνική της​​ Άδειας Καρέκλας»​​ (Open Seat) αποτελεί ένα αναπόσπαστο εργαλείο στη κλασσική θεραπεία​​ Gestalt.​​ Διδάσκονται​​ διεξοδικά:

  • Η άρρηκτη σχέση​​ της «Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας» (Open​​ Seat) με την «Γλώσσα της Παρούσης Στιγμής και της Αυτό-Ευθύνης» και πως σε συνέργια ανεβαίνει ακαριαία το επίπεδο φόρτισής του θεραπευόμενου. Αναλύεται γιατί οι κακέκτυπες αντιγραφές - εφαρμογές της​​ τεχνικής (από άλλες προσεγγίσεις) οδηγούνται να αποχυμώνουν, να απονευρώνουν και να αποδυναμώνουν​​ αυτή​​ την​​ “θαυματουργή"​​ Τεχνική ακριβώς επειδή παραβλέπουν αυτή την άρρηκτη σχέση.

  • Όλα τα βήματα της Τεχνικής​​ και​​ η χρήση της​​ για την εξωτερίκευση, την αναπαράστασή και εν τέλει για την​​ επεξεργασία του καταπιεσμένου ψυχικού υλικού, των ψυχικών συγκρούσεων και​​ των αυτοματοποιημένων εσωτερικών διαλόγων μέσω της εναπόθεσης τους σε άδειες καρέκλες ή σε οποιοδήποτε αντικείμενο.

  • Τα σημεία-κλειδιά για το​​ πότε κάνουμε αλλαγή ρόλων​​ (μετακίνηση ανάμεσα στις άδειες καρέκλες) κατά την χρήση της Τεχνικής. Πρακτικές συμβουλές για την​​ αύξηση της ψυχικής δυναμικής​​ και του επιπέδου φόρτισης της συνεδρίας.

  • Η χρήση της Τεχνικής​​ ως εργαλείο για την​​ προσέγγιση,​​ επανασύνδεση και​​ ενσωμάτωση​​ του κατακερματισμένου ψυχικού υλικού μέσα από την εξωτερίκευσή και επεξεργασία του

  • Αναφορά​​ σε​​ ποικίλα​​ θεραπευτικά πεδία για​​ εφαρμογή​​ της Τεχνικής:​​ 

    • Ανολοκλήρωτες υποθέσεις,​​ 

    • Προβολές,​​ 

    • Ψυχολογικές Πολικότητες,​​ 

    • Υπο-προσωπικότητες,​​ 

    • Εσωτερικές συγκρούσεις

    • Προβληματικές συμπεριφορές ή συνήθειες

    • Όνειρα,

    • Σχέσεις & θεραπεία Ζεύγους​​ 

    • Οργανικά συμπτώματα με ενδεχόμενη ψυχοσωματική προέλευση,​​ 

    • Σωματικά μέρη, περιοχές, όργανα με ψυχοσωματική ένταση ή πρόβλημα,

    • Σύμβολα, συμβολισμοί,

    • Ιδέες, έννοιες, καταστάσεις, αντικείμενα ή οποιαδήποτε αναδυόμενη μορφή με σημαίνων νόημα,

    • Κοινωνικοί οργανισμοί. οντότητες με τις οποίες έχουμε δυσλειτουργική σχέση,

    • Ιδεατά πρόσωπα ή οντότητες

    • Εσωτερικό Παιδί και ψυχικά τραύματα

    • Προγονικά τραύματα και “φορτία”

    • Ο​​ εαυτός μας στο μέλλον ή της ζωής μας στο μέλλον κ.α.

 

​​ Ενότητα​​ 3.1​​  ​​ ​​ ​​​​ 

Ραϊχική Σωματική Ψυχοθεραπεία:​​ Ψυχοσωματικές Τεχνικές​​ &​​ Παρεμβάσεις για το Άνοιγμα - Απελευθέρωση της Αναπνοής με στόχους την Εμβάθυνση στα βαθύτερα στρώματα του τραύματος και την ενδυνάμωση του θεραπευόμενου ώστε να ανταπεξέρχεται ψυχικά​​ 

 

Η εκπαιδευτική διαδικασία επικεντρώνεται στην έννοια της φόρτισης και στην παρουσίαση της βασικής αντίληψης της Ραϊχικής Σωματικής Ψυχοθεραπείας, σύμφωνα με την οποία η μπλοκαρισμένη​​ συναισθηματική ενέργεια που προκαλείται από τα ψυχικά τραύματα αποθηκεύεται στους σωματικούς ιστούς υπό τη μορφή “κυστών ενέργειας”. Η​​ κεντρική ιδέα​​ αυτής της ενότητας είναι ότι​​ αυξάνοντας την Βιο-Ενεργειακή φόρτιση​​ και​​ θέτοντας τη σωματική βίωση των συναισθημάτων​​ στο επίκεντρο της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας​​ καθιστούμε την Ψυχοθεραπεία​​ του Ατομικού και του Προγονικού Τραύματος​​ πολύ πιο άμεση και αποδοτική. Εργασία στην Ύπτια θέση.​​ Διδάσκονται​​ αναλυτικά:

  • Πώς η Ραϊχική Σωματική Ψυχοθεραπεία αντιλαμβάνεται την ψυχική και την Βιο-ενεργειακή φόρτιση. 

  • Η ιδιαίτερη σημασία του σώματος για την Ψυχοθεραπεία ως το μέρος του οργανισμού όπου αποτυπώνονται​​ τα ανεπεξέργαστα υπολείμματα της ψυχικής ενέργειας των ανεπίλυτων​​ ψυχικών τραυμάτων. Συνήθως  ο Σπλαχνικός​​ ιστός και ο​​ Περιτοναϊκός ιστός​​ είναι​​ οι ιστοί στους οποίους αποτυπώνονται τα ψυχικά τραύματα και αποθηκεύεται υπό τη μορφή “κυστών ενέργειας” η μπλοκαρισμένη ψυχική - συναισθηματική ενέργεια που εκλύεται από αυτά.

  • Η ιδιαίτερη σημασία του «Σπλαχνικού​​ Εσωτερικού Καναλιού» για την Ψυχοθεραπεία του Τραύματος και παρουσίαση δομημένης θεραπευτικής διαδικασίας για την ενεργοποίηση του.

  • Η θεμελιώδης λειτουργία της ελεύθερης, φυσικής αναπνοής ως το βιολογικό υπόδειγμα - πρότυπο της​​ Αλληλο-Επίδρασης του ατόμου​​ με το φυσικό και διαπροσωπικό του περιβάλλον.

  • Βασικές γνώσεις για την​​ ελεύθερη, φυσική αναπνοή και τεχνικές για το βάθεμα της​​ προκειμένου να επιφέρουμε​​ αύξηση του επιπέδου Βιο-Ενεργειακής φόρτισης​​ του θεραπευόμενου. Ως συνεπαγόμενο της αύξησης της​​ Βιο-Ενεργειακής φόρτισης​​ διευκολύνουμε δραματικά​​ τη σωματική βίωση των συναισθημάτων​​ και έτσι τα θέτουμε στο επίκεντρο της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας.

  • Ενεργοποίηση της Πίσω Μυϊκής Αλυσίδας και διασύνδεση της με την​​ Ατομική Δύναμη​​ του θεραπευόμενου. Πώς την αξιοποιούμε κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας και την εξερεύνηση των τραυμάτων ως παράγοντα ενδυνάμωσης του ψυχισμού.

  • Δομημένη θεραπευτική διαδικασία για την ενεργοποίηση  του Κέντρου της Ζωτικής Δύναμης

  • Αποσαφηνίζεται θεωρητικά η​​ άρρηκτη​​ σύνδεση της ελεύθερης, φυσικής αναπνοής με την Ζωτική Δύναμη​​ και με τις βασικές ιδιότητές της, ήτοι την «Τάση για Αυτοΐαση» και την «Τάση για Επιβίωση και Αυτοπροστασία». Καθίσταται σαφής η άρρηκτη σχέση της αναπνοής με την ψυχοθεραπεία: δηλαδή ότι σε κάθε​​ μας εισπνοή, η αναπνοή λειτουργεί ως το βιολογικό​​ υπόδειγμα - πρότυπο​​ επαναδιατύπωσης των παραπάνω δύο Τάσεων στην Αλληλεπίδραση μας με το διαπροσωπικό περιβάλλον.​​ 

  • Η Δομική και η Λειτουργική προσέγγιση για την παρατήρηση και αξιολόγηση της κατάστασης της​​ αναπνοής του θεραπευόμενου ώστε να γνωρίζει ο ψυχοθεραπευτής πού είναι ​​ χρήσιμο να εστιαστεί κατά την επεξεργασία του τραυματικού υλικού. Σε αυτή την ενότητα γίνεται αντιληπτό ότι λεπτές πτυχές της αναπνοής του θεραπευόμενου φανερώνουν ουσιαστικές πλευρές​​ του χαρακτήρα του.

  • Μια πρότυπη μεθοδολογία​​ 9​​ /​​ 10 τεχνικών - παρεμβάσεων (που επενεργούν σε κομβικά μέρη του σώματος)​​ Σωματικής Ψυχοθεραπείας​​ για το Άνοιγμα - Απελευθέρωση της Αναπνοής από τα μπλοκαρίσματα της και ειδικές θέσεις του σώματος που συμβάλλουν​​ με μοναδικό τρόπο στην εμβάθυνση της ψυχοθεραπείας, ιδιαίτερα δε όταν μπλοκάρει η θεραπευτική διαδικασία. Μεταξύ των διδασκομένων τεχνικών περιλαμβάνεται και η «Διαδικασία της Εισχώρησης», μία καινοτόμα θεραπευτική διαδικασία εξαιρετικά αποτελεσματική στην ψυχοθεραπεία του τραύματος.

  • Παρουσίαση των 2 ερωτήσεων που ανατρέπουν τις αντιστάσεις και διευκολύνουν την θεραπευτική διαδικασία: Αν το “Τι κάνω, Πως το κάνω & Πότε” θεωρείται ένας ακρογωνιαίος λίθος της Θεραπείας Gestalt, τότε το «Πως αισθάνεσαι στα σπλάχνα σου» ή «Τι βιώνεις στον Πυρήνα σου καθώς αυτή τη στιγμή κάνεις …​​ (αυτό που κάνει)​​ και όπως το κάνεις…” είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος στην Σωματικά Επικεντρωμένη Ψυχοθεραπεία Gestalt.

  • Εισαγωγή στη διαδικασία των Θεραπευτικών Εσωτερικών Σωματικών Διαλόγων.   

 

​​ Ενότητα​​ 3.2​​  ​​ ​​ ​​​​ 

Ραϊχική Σωματική Ψυχοθεραπεία: Εφαρμογή 10 τεχνικών απελευθέρωσης της αναπνοής στην καθιστή ή στην όρθια στάση

 

Διδάσκονται ενδελεχώς και​​ με σχολαστική τεχνική ακρίβεια​​ όλες οι αναγκαίες προσαρμογές των αναπνευστικών​​ τεχνικών της προηγούμενης ενότητας (4η) για να εφαρμόζονται όταν ο θεραπευόμενος βρίσκεται στην καθιστή ή στην όρθια στάση​​ κατά την χρήση της Σωματικά Επικεντρωμένης Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας​​ καθώς και κατά την διάρκεια της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας​​ συνολικότερα.

 

​​ Ενότητα​​ 4 ​​ ​​ ​​​​ 

Σωματικά Επικεντρωμένη Τεχνική της Άδειας Καρέκλας ως το αποτέλεσμα της ενοποίησης όλων των παραπάνω εντός του θεωρητικού και μεθοδολογικού πλαισίου της Σ.Ε.ΨΥ.G.

 

Η ώρα της ενοποίησης είναι πάντα μαγική! ​​ Παρουσιάζεται​​ ένας οργανικός τρόπος ενοποίησης και ένα οργανωμένο πλαίσιο σύνθεσης​​ για την συνένωση όλων των παραπάνω θεωρητικών και μεθοδολογικών γνώσεων​​ για την Γένεση​​ της "Σωματικά Επικεντρωμένης Τεχνικής της Άδειας Καρέκλας" με κεντρικό στόχο της την εις βάθος Ψυχοθεραπεία του Ατομικού & Προγονικού Τραύματος.​​ 

Διδάσκονται:

  • Η​​ διαδικασία​​ αποταύτισης – απορολοποίησης των επιλεγμένων αντικειμένων στο τέλος της συνεδρίας.

  • Προηγμένα στοιχεία​​ της​​ Τεχνικής Σ.Ε.Τ.Α.Κ. :​​ 

    • Η χρήση της ως​​ προβολική τεχνική​​ για​​ την κατανόηση των επιλεγόμενων αντικειμένων,

    • Η χωροταξική τοποθέτηση​​ των προβολικών αντικειμένων και​​ 

    • Η κατανόηση των​​ Σχεσιακών​​ Χωροταξικών Δυναμικών​​ μεταξύ​​ των προβολικών αντικειμένων

  • Η μετάβαση​​ από την​​ Τεχνική της Άδειας Καρέκλας στην​​ «Τεχνική του​​ Άδειου Αντικειμένου»

 

Επιπρόσθετα παρουσιάζονται:

  • Επισκόπηση των βασικών Θεωρητικών Αρχών, των μεθοδολογικών παραμέτρων και των τεχνικών που καθιστούν την Σωματικά Επικεντρωμένη Ψυχοθεραπεία Gestalt μια διακριτή προσέγγιση.

  • Ομοιότητες και διαφορές με​​ την κλασσική Θεραπεία Gestalt

  • Οι 3 διαφορετικές προσεγγίσεις μεθοδολογίας στη κλασσική Θεραπεία Gestalt, ανάλογα με (Α) το επίπεδο της φόρτισης και (Β) το βαθμό εμπλοκής του πυρήνα του σώματος που επιλέγεται να χρησιμοποιηθούν στη θεραπευτική διαδικασία.

 

Υπόμνημα -​​ 2​​ 

​​ 

 

Εισαγωγή στη Θεραπεία GESTALT

 

Η Θεραπεία​​ Gestalt​​ είναι μια φαινομενολογική-υπαρξιακή θεραπεία που ιδρύθηκε από τον​​ Frederick​​ (Fritz) και​​ Laura​​ Perls​​ στη δεκαετία του 1940. Διδάσκει θεραπευτές και “ασθενείς” τη​​ φαινομενολογική μέθοδο της επίγνωσης, στην οποία οι εξηγήσεις και οι ερμηνείες θεωρούνται λιγότερο αξιόπιστες από ό,τι είναι άμεσα αντιληπτό και αισθητό όπως η αντίληψη, το συναίσθημα, και η δράση. Ο στόχος είναι για τους πελάτες να συνειδητοποιήσουν τι κάνουν, πώς το κάνουν, πώς μπορούν να αλλάξουν οι ίδιοι, και ταυτόχρονα, να μάθουν να αποδέχονται και να εκτιμούν τον εαυτό τους.  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ -​​ Gary​​ Yontef,​​ Ph.D.

 

 

Η Θεραπεία​​ Gestalt​​ είναι ουσιαστικά μία θεραπεία με προσανατολισμό στις λειτουργίες του δεξιού εγκεφάλου, από την άποψη του ότι θεωρεί πολλές νευρωτικές συμπεριφορές ως το αποτέλεσμα μιας υπερ-κυριαρχίας (υπερ-λειτουργίας) της δραστηριότητας του αριστερού εγκεφάλου, όπως σκέψη έναντι συναισθήματος, σχεδιασμός για δράση έναντι αυθόρμητης απόκρισης, έλεγχος έναντι αποδοχής και εμπιστοσύνης. Η θεραπεία​​ Gestalt​​ συνεχίζει να εξελίσσεται και θεωρείται μια δημοφιλέστατη ψυχοθεραπευτική μέθοδος​​ παγκοσμίως. Έχει ασκήσει καθοριστική επιρροή σε πολλές προσεγγίσεις στο χώρο της Προσωπικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας όπως του​​ Process​​ Work, του​​ Redecision​​ Therapy, του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP) και πολλών άλλων. Οι εφαρμογές της επεκτείνονται​​ σε πολλούς άλλους τομείς όπως της παιδαγωγικής, του​​ coaching, της οργανωτικής ανάπτυξης & διοίκησης.

 

 

tagline-internal

 

 

\\SERVERP4_OLD\aaa_diodos\! UE\ΕΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ -  τα ΠΡΩΤΑ  5\1o\foto\00.jpg

 

 

Διδαχθείτε μία δυναμική & βαθιά βιωματική

ψυχοθεραπευτική προσέγγιση

η οποία επιφέρει την εναρμόνιση των πολικοτήτων​​ 

του ψυχικού, νοητικού, βιο-ενεργειακού, πνευματικού & σωματικού πεδίου​​ 

με πολύ αποτελεσματικό τρόπο,

εμπλουτίζοντας άμεσα & ουσιαστικά τις λεκτικού τύπου Ψυχοθεραπείε

 

Πατήστε ΕΔΩ για να συμπληρώσετε τη ΦΟΡΜΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Στοιχεία επικοινωνίας​​ :

Τηλέφωνα  : ​​ 6936 776333, 6908 511807, 210 9916096

Viber​​ call : 0030 6936 776333